Bunt hrvatskih filmaša - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Bunt hrvatskih filmaša

Bunt hrvatskih filmaša

Producentici Veri Robić Škarici uskraćeno je imenovanje u Programsko vijeće HRT-a zbog navodnog sukoba interesa.

s.p. 08.02.2010 0 komentara

Bunt hrvatskih filmaša

Danas je u Kući hrvatskog filma održana presica na kojoj su hrvatski filmski djelatnici izrazili protest povodom napada na kandidatkinju filmske struke za predstavnika u Programskom vijeću HRT-a.

Za one koji ne znaju: Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije u utorak je zbog protivljenja zastupnika HDZ-ove većine odbio izglasati prijedlog oporbe da se Vera Robić Škarica izabere za jedanaesto, posljednje mjesto u Vijeću Hrvatske radiotelevizije. Zastupnik vladajuće stranke Josip Ðakić obrazložio je tu odluku mogućim 'sukobom interesa', navodeći kao argument za to netočnu činjenicu da je Robić Škarica 'autorica više od 70 filmova', iako je riječ samo o producentici koja je preko Hrvatskog filmskog saveza producirala brojne eksperimentalne i dokumentarne filmove.

Stoga su se na današnjoj presici javnosti obratili razni domaći filmski djelatnici. Redatelj i direktor Zagreb filma Vinko Brešan je istakao da su 'Veru Robić Škarica kao kandidatkinju predložile  dvije profesionalne udruge čiji su članovi različitih stranačkih afiniteta i oko ove kandidatkinje su se složili vođeni isključivo kriterijem stručnosti.' Stručnost kandidatkinje argumentirao je i filmolog i predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Turković koji je izjavio da bi 'trebalo ispitati motive članova Saborskog odbora koji su njenu kandidaturu dezavuirali, a ne dovoditi u pitanje njen sukob interesa.' Redatelj i dopredsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Hrvoje Hribar bio je još žešći te je 'sukob interesa koji je naveden kao prepreka ovoj kandidaturi' nazvao 'običnom laži koja je izazvala bijes i ogorčenje cijele filmske struke i kulturne javnosti.'

Producentica i predsjednica Hrvatske udruge producenata Ankica Jurić Tilić dodala je da je HTV danas najvažniji partner filmskim udrugama, ali su 'nezadovoljni količinom i kvalitetom dramskih serija, europskih i hrvatskih filmova, dokumentarnih filmova, te obrazovnog i dječjeg programa i zato želimo svog predstavnika u Programskom vijeću HRT-a'. Iz publike se uključio Miroslav Mikuljan, te iznio svoju podršku skupu, uz sljedeće riječi: 'U znak prosvjeda zbog nedemokratskog postupanja u izboru člana Vijeća HRT, odlučio sam povući svoju kandidaturu za člana Vijeća HRT. Vera Robić je idealan kandidat za to mjesto.'

Prodekan ADU Bruno Gamulin ocijenio je zahtjev za isprikom mlakim i rekao da slučaj zaslužuje ostavke pojedinih članova Saborskog odbora za Medije. Predstavnici Koordinacije za elektroničke medije Hrvatskog društva redatelja i Hrvatske udruge producenata podsjećaju da je u tijeku potpisivanje peticije koja traži 'obustavu političke blokade Programskog vijeća HRT-a' i imenovanje Vere Robić Škarica u Programsko Vijeće jer je ona 'neupitan kandidat audiovizualne struke'. Ukoliko i Vi želite potpisati peticiju pošaljite mail na kor.el.med@gmail.com.

Komentari

Nema komentara.