MSU mutira u filmski festival - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      MSU mutira u filmski festival

MSU mutira u filmski festival

Odmah nakon otvaranja Muzej suvremene umjetnosti ugostit će Filmske mutacije: Treći festival nevidljivog filma.

s.p. 09.12.2009 0 komentara

MSU mutira u filmski festival

Treće izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma seli na novu lokaciju u Muzej suvremene umjetnosti, koji će svoja vrata otvoriti dan prije početka festivala. Program će se odvijati od 12. do 18. prosinca, a naslovljen je Instalacije za kino, prema terminu kojim vizualni umjetnik i redatelj James Benning naziva svoje filmove kada se prikazuju na velikom platnu, u kinu.

Filmove za središnji program festivala pod naslovom 'Radne slike Haruna Farockija' odabrao je Volker Pantenburg, njemački filmski teoretičar filma koji će zajedno sa slavnim autorom 'novog njemačkog filma' Harunom Farockijem biti jedan od gostiju festivala. Ukupno dvanaest filmova i dvije instalacije, raspoređeni u osam termina, pružit će uvid u neke pojmove iz Farockijeva arhiva vizualnih koncepata. Dio programa 'Radne slike' bit će posvećen utjecajnim filmovima nadzornih snimaka redatelja Michaela Kliera i Heinera Mühlenbrocka te višestrukim vezama u radu Haruna Farockija i Jean-Luc Godarda. 


'Izlazak radnika iz tvornice', r: Harun Farocki, isječak.

Kustosica drugog, povezanog programskog bloka 'Vizualni pamflet: prekretnice i aktualnosti' francuska je filmologinja Nicole Brenez. U njezinom ovogodišnjem programu zastupljene su prekretnice i aktualnosti Jean-Luc Godarda, Jean-Marie Strauba i Danièlle Huillet te francuskog pionira gay filma Lionela Soukaza čiji će kultni film 'Ixe' biti još jedna od premijera u ovogodišnjem programu. Brenez će prikazati i svjetsku premijeru filma kolektiva Outrage & Rebellion u čijem je stvaranju sudjelovalo 44 redatelja i umjetnika. Bit će prikazano ukupno 20 kratkih filmova redatelja poput Philippea Garrela, Jean-Marie Strauba, Lecha Kowalskog iz projekta nastalog u znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti nad mladim redateljem Joachimom Gattijem, stradalog u proljetnim pariškim prosvjedima.

Treći, srodni programski blok o socijalnoj koreografiji 'Found bodies–Nađena tijela' odabrala je umjetnička voditeljica festivala Tanja Vrvilo u sklopu istraživanja projekta East-Dance-Academy: 'What to affirm? What to perform?' koji afirmira situacije i načine pojavljivanja koreografskog mišljenja u neinstitucionalnom okružju plesa, performansa, eksperimentalnog filma u Istočnoj Europi. Uz dva filma talijansko-armenskih found footage filmaša Yervanta Gianikiana i Angele Ricci Lucchi te letristički filmski manifest Isidorea Isoua, prikazat će se uzbudljiv spoj 'Kuće na pijesku' splitskog liričara Ivana Martinca i 'Mise za Dakota Siouxe' američkog predstavnika eksperimentalne scene Bruca Bailliea. Remek-djelo socijalne koreografije, film Yasujira Ozua 'Rođen sam, ali…' gledat će se, slušati i čitati uz izvornu naraciju japanskog benshija Ichira Kataoke i glazbenu pratnju pijanistice Mie Elezović.

Ovogodišnje Mutacije posvećene su filmskim kritičarima, kustosima i pedagozima Niki Bohinc i Alexisu Tiosecu, koji su 1. rujna ove godine ubijeni u Manili. Za Niku i Alexisa prikazat će se film Roberta Franka 'Prezent' koji je odabrao jedan od suosnivača Mutacija, austrijski kustos Alexander Horwath te jedanaestosatnu i devetosatnu 'instalaciju za kino' filipinskog umjetnika Lava Diaza 'Evoluciju filipinske obitelji' i 'Smrt u zemlji Encantosa'. S programom filmova Lava Diaza Filmske mutacije se povezuju sa Festivalom o ljudskim pravima na kojem će se prikazati 'Leptiri nemaju sjećanja'. Program Filmskih mutacija i raspored projekcija možete pogledati na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.