Ubijen par filmskih kritičara - Hot Spot
Home      Vijesti      Hot Spot      Ubijen par filmskih kritičara

Ubijen par filmskih kritičara

Slovenka Nika i Filipinac Alexis bili su mladi i uspješni kritičari koji su voljeli film i jedno drugoga, a stradali su u pljačci njihovog doma.

s.p. 03.09.2009 0 komentara

Ubijen par filmskih kritičara

Kada bi čuli da je netko ubio dvoje filmskih kritičara, prvo bi pomislili na loš vic o bijesnim filmašima, a ne na stvarnu vijest o banalnoj pljački koja je krenula po zlu. No, upravo to se dogodilo u filipinskom gradu Quezon Cityju gdje su ubijeni Alexis Tioseco i Nika Bohinc, ljubavni par koji je dijelio istu (kritičarsku) profesiju i ljubav prema filmu. Za one koje zanimaju detalji iz crne kronike, Ubojstvo se dogodilo kada su Nika i Alexis došli u svoj stan i tamo zatekli trojicu naoružanih i maskiranih pljačkaša. Jedan od pljačkaša zapucao je i usmrtio nesretni par, a zatim su kriminalci uzeli laptop i još par vrijednih stvari i pobjegli u autu ubijenih novinara koji je kasnije pronađen.

28-godišnji Alexis Tioseco je spadao među najuglednije azijske kritičare, radio je kao sveučilišni profesor i neumorno promovirao filipinski nezavisni film. Pokrenuo je i vodio internetsku stranicu Criticine.com koja je proglašena za 'najutjecajniji i najpametniji blog o filmu u Jugoistočnoj Aziji', a pisao je i za Screen International i Senses of Cinema. Sudjelovao je i kao član raznih žirija, a na festivalu u Rotterdamu upoznao je još jednog mladog i uspješnog kritičara, Slovenku Niku koja će mu postati (do)životna partnerica.

29-godišnja Nika Bohinc bila je novinarka i bivša urednica revije Ekran, najstarije i najuglednije slovenske filmske publikacije. Sudjelovala je u organizaciji filmskih festivala u Izoli i Ljubljani (ugledni LIFF), a imala je čast biti predsjednica slovenske sekcije međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI.

Alexis Tioseco (1981.-2009.) i Nika Bohinc (1979.-2009.).

Kao spomenik njihovoj ljubavi ostalo je 'Pismo koje bih ti volio osobno pročitati', predivni tekst koji je Tioseco prošle godine objavio u magazinu Rogue. U njemu je Alexis javno objasnio svoju ljubav prema Niki i prema filmu, i pojasnio da 'vjeruje da je najveća radost koju netko može osjetiti u tome da ono što smatra predivnim podijeli s nekim koji inače to ne bi primijetio.' To je bio razlog zbog kojeg se prihvatio pisanja o filmu, a svoju ljubav prema nezavisnom i domaćem filmu objasnio je željom da s drugima podijeli iskustva o djelima za koje malo ljudi zna.

Očito je u tome jer uspio jer iz cijelog svijeta, s adresa uglednih festivala (Toronto) i filmskih magazina (Filmmaker) stižu brojni izrazi sućuti kolega, pa im se i mi pridružujemo. Nismo imali čast osobno ih poznavati, ali ćemo sa zanimanjem čitati njihove tekstove, tužni što ih više nema, ali radosni što smo mogli osjetiti njihovu ljubav.

Komentari

Nema komentara.