Vijesti u znaku broja 1 - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Vijesti u znaku broja 1

Vijesti u znaku broja 1

1. domaći film na Blu-rayu, 1. festival ekoloških kratkiša, Festival 1-minutnih filmova, 1 makedonska Potkovica za dokumentarnu koprodukciju.

s.p. 03.06.2008 0 komentara

Vijesti u znaku broja 1

Izlazi prvi hrvatski film na Blu-ray mediju! To je kratki film 'Reciklus' u režiji Antonia Gabelića i produkciji Martina Birača /naslovna/, koji je prije nekoliko tjedana imao svečanu premijeru u Zagrebu. Film će se moći nabaviti u luksuznom pakiranju tek oko Božića, kada će Reciklus završiti svoj prvi festivalski krug. Film je posvećen glumcima filma koji su nastupali besplatno, pa cjelokupni iznos zarade ide upravo njima. Autori su inače najavili nekoliko verzija filma, među njima i originalni rez koji traje nešto duže i sadrži brojne, dosad neviđene scene. Prikazat će se i jednominutna verzija 'Reciklusa', kao posveta 'One Minute Festivalu' u Požegi, na kojem su filmaši odnijeli prvu festivalsku nagradu za film 'Kad policija trenira'.

A u Požegi je baš završilo 16. izdanje Hrvatskog festivala jednominutnih filmova. Nagradu Grand prix osvojio je film 'Xique xique' Luyza Pereira i Matthiasa Nigmanna iz Brazila. Prvo mjesto i zlatna plaketa pripala je Tomislavu Čavaru iz Bosne i Hercegovine za film 'Ich liebe die Bewegung', a prema glasovima publike najuspješniji je bio požeški autorski dvojac Robert Demo i Monika Guzmić, s filmom 'A što da radim'. Posebna nagrada UNICA-e za promicanje razumijevanja među narodima i novi filmski izričaj otišla je filmu 'Uciderea Mieilor', autora Cesilie Felmeri i Jakob-Beneke Nandora iz Rumunjske. Član međunarodnog žirija Ðelo Hadžiselimović izjavio je da 'ovaj festival još jednom pokazuje da jedna minuta može biti savršeno dovoljna da se napravi jedan dobar film'.


'Ich liebe die Bewegung', r: Tomislav Ćavar, 1. nagrada 16. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova

Danas počinje 1. međunarodni festival kratkog filma o zaštiti okoliša - SEFF. Prikazivat će se razni filmovi ekološke tematike, i to: 'Savom do Dunava', 'Dravska ruta', 'Velebit-ispit savjesti', 'Zeleni direkt', 'Waterstories', 'Kornati', 'Vatra, voda, brašno' i 'Plašitelj kormorana'. U cilju propagiranja ekološkog turizma, projekcije će se održavati u različitim hrvatskim gradovima, a za putovanje će se koristiti 'ekološko prihvatljivi' bicikli, čamci i vlak. Od 3. do 7. lipnja  SEFF će se održavati u Petrinji, Dvoru, Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici, a posljednji dan će se u Sisku dijeliti nagrade publike koja će odlučiti koji kratki ekološki film im je najbolji.

A jedan festival već je izabrao najbolje filmove, i među njima je jedan iz hrvatske produkcije. Međunarodni festival autora iz jugoistočne Europe, Aster fest iz makedonske Strumice, dodijelio je drugu nagradu (Srebrnu potkovicu) hrvatsko-makedonskom dokumentarnom film 'Doma', u režiji Gjorče Stavreskog. Film tematizira živote nekoliko pojedinaca podrijetlom iz Makedonije i Hrvatske, trenutačno nastanjenih na prostorima druge države. Prvu nagradu Astar festa osvojio je film 'Problem s komarcima' bugarskog redatelja Andreja Paunova, dok je brončana potkovica otišla u Sloveniju, filmu 'Srpske šajkače' Dimitrija Anakieva.

Festivalski žiri dodijelio je i posebno priznanje za filmsku kameru snimateljima 'Dome', Dimitru Popovu i Josipu Ivančiću. Zanimljivo je da je jedan od trojice redatelja u žiriju bio i poznati hrvatski filmaš, Lordan Zafranović, koji je također dobitnik nagrade, jer mu je uručen Aster 'za visoka dostignuća u autorskom opusu.'  

Komentari

Nema komentara.