Kinezi osvojili Požegu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kinezi osvojili Požegu

Kinezi osvojili Požegu

Ne, nije riječ o navali useljenika, nego o jednominutnom kineskom filmu 'Ten and Two' koji je osvojio nagradu Festivala jednominutnih u Požegi.

s.p. 28.05.2007 0 komentara

Kinezi osvojili Požegu

Ekipi kineskih autora (Timothy Cheung, Dorothy Leung i Sheila Tse) pripala je Velika nagrada 15. hrvatskog festivala jednominutnih filmova, i to za film 'Ten and Two'. Festival je održan 25. i 26. svibnja u dvorani požeškog Gradskog kazališta. Peteročlani ocjenjivački sud (hrvatski redatelji Tanja Golić i Branko Ištvančić, bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, autor iz Češke Ctirad Štipl i predstavnik grada-domaćina Mile Beslić) nagradio je prvom nagradom poetski eksperiment 'Krug' hrvatskoga filmskog veterana Krune Heidlera /NASLOVNA/, drugom švedski film '1944' Antona Källrota, a trećom nagradom tajvansku animaciju 'Crying'  Chie-Yu Huanga.

Publika je najviše glasova dala domaćem filmu 'Kustos' Miroslava Klarića, a ocjenjivački sud Svjetske organizacije neprofesijskog filma - UNICA, pod čijim se pokroviteljstvom požeški festival održava, nagradio je i 'Low Tech' osječkoga autora Marija Čaušića.

Iznimno popularan među domaćim neprofesijskim filmašima, festival jedninutnog filma u Požegi privukao je ove godine rekordni broj ostvarenja (231 prijavljena rada) iz čak četrdeset zemalja, te veći broj posjetitelja iz inozemstva. U službenom programu prikazano je 60 naslova, a uz hrvatske autore, s ukupno dvadeset i jednim naslovom u službenom programu, festivalom su brojčano dominirali autori iz Velike Britanije (6) i Tajvana (5). Više informacija o festivalu pogledajte na službenom sajtu festivala ovdje.
Komentari

Nema komentara.