Fantastične domaće vijesti! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Fantastične domaće vijesti!

Fantastične domaće vijesti!

U Zagrebu Sferakon priređuje vikend fantastičnih filmova, Palunko traži scenariste u bijegu, a Sara Hribar putuje u egzotični Tanger.

s.p. 25.04.2008 0 komentara

Fantastične domaće vijesti!

Svijet fantastike dolazi i u Zagreb, bar na 3 dana. Od 25. do 27.4. u Zagrebu se u prostorijama FER-a, u Unskoj 3, održavaju 30. dani znanstvene fantastike. Na toj SF konvenciji priređuju se igraonice, kvizovi, okrugli stolovi i predavanja posvećena SF-u. Povodom smrti Arthura C. Clarkea, održat će se jedno predavanje posvećeno njegovom životu i djelu, a Aleksandar Žiljak će na posebnom predavanju pojasniti kako je Kubrick snimio '2001.- Odiseju u svemiru',  kako je stupio u suradnju s Clarkeom i kako su ova dva velikana stvorila remek-djelo filmske umjetnosti. U sklopu Sferakona održavat će se i projekcije SF filmova, i to: '1408', 'Domaćin', 'Pokretni dvorac', 'Koji k.... uopće znamo?', 'Vječni sjaj nepobjedivog uma'. Cijeli program Sferakona i satnicu možete pogledati ovdje.

Mreža europskih filmskih udruga mladih Nisi Masa i domaći Hrvatski filmski savez (Palunko) organiziraju tematski Europski natječaj za scenarije kratkog filma za autore od 18 do 28 godina. Specifičnost natječaja je što su, osim autora, i članovi ocjenjivačkih žirija mladi ljudi, sastavljeni od pobjednika prošlih natječaja. Ovogodišnja tema natječaja je bijeg, a natječaj završava 1.7., dokad se scenariji s ispunjenom prijavnicom moraju poslati Palunku, gdje se možete obratiti i sa svim pitanjima i nedoumicama na palunko@hfs.hr

Nagrade za 3 najbolja scenarija je njihova realizacija, a dvanaest odabranih autora sudjelovat će i na scenarističkoj radionici u Francuskoj. Puna pravila natječaja pročitajte na službenoj web stranici projekta Palunko ili na webu Nisi Mase namjenjenom natječaju, gdje možete pronaći i prijavnicu i smjernice za pisanje scenarija.

'Pusti me da spavam' - nagrađivani film Sare Hribar
Nakon zagrebačkog Tuškanca, i u Dubrovniku se odvija ciklus filmova Aleksandra Petroviča Dovženka, 'najpoetičnijeg od svih autora sovjetske avangarde'. Organizator ciklusa su Art radionica Lazareti i Hrvatski filmski savez. Filmovi se prikazuju od 24. do 27. travnja, svakog dana u 20 sati, u sklopu Kina Karantena Art radionice Lazareti. Satnicu i sadržaj filmova možete pogledati ovdje.

A na kraju i jedna vijest o još jednom putovanju hrvatskih filmaša na strani festival. Film 'Pusti me da spavam' Sare Hribar gostuje na 6. Mediteranskom festivalu kratkog filma, koji se odvija od 23. do 28. lipnja u marokanskom Tangeru. Riječ je o intimističkoj ljubavnoj drami o preljubu i dva ljubavna para čiji se životi prepliću u jednoj noći. Glavne uloge tumače Živko Anočić, Nataša Janjić, Marija Tadić, Jadranka Ðokić, Inge Appelt i Vili Matula. Uz gostovanja na brojnim festivalima, film se može pohvaliti i pobjedom na 5. Zagreb film festivalu u kategoriji domaćeg filma. Film je i u Tangeru u konkurenciji za nagrade, pa držimo fige i želimo puno sreće.

Komentari

Nema komentara.