Naomi šokira, Cuaron režira - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Naomi šokira, Cuaron režira

Naomi šokira, Cuaron režira

Katastrofe i ratovi izvrsno pogoduju modernoj ekonomiji, a tu tezu slikovito će na filmskom platnu pokazati filmaška obitelj Cuaron.

s.p. 18.02.2008 0 komentara

Naomi šokira, Cuaron režira

Tko o čemu - Naomi Klein protiv globalizacije. Ikona angažirane publicistike povezala se s meksičkim filmašem i promovira svoju knjigu uz pomoć filma i Interneta. Autorica knjige 'No Logo' ima novi hit - 'The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism'. Ono po čemu je knjiga specifična je po tome da povlači i paralele između 'šok taktike' u ekonomiji i nasilja u društvu.

Za to su dobra paralela eksperimenti CIA-e s elektroškovima, uskraćivanjem sna i i izolacijom osumnjičenika, jer takva istraživanja dobro pokazuju kako se šokovima slama otpor zarobljenika i potčinjava tuđoj volji. (Upravo o tome govori nagrađeni dokumentarac na nedavnom Berlinaleu'Standard Operating Procedure'.)

I kao što je poslije mučenja pojedinac 'spreman' na suradnju, tako je i društvo nakon ratova, prirodnih katastrofa i terorističkih prijetnji podložno manipulaciji. Moćnici onda mogu nametnuti svoje šok mjere kojima se privatiziraju javna dobra, otpuštaju ljudi, krešu nadnice i davanja i sl. Za ilustraciju svih tih teza treba čitava knjiga, ali dobro dođe i promotivni film koji će objasniti osnovno u 5 minuta.

 
'The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism', r: Jonas Cuaron, cijeli film

Izdavač Penguin financirao je izradu filma, ali Klein nije htjela raditi klasičnu reklamu, pa se obratila redatelju kojeg jako cijeni - Alfonsu Cuaronu. Poslala mu je svoju knjigu, svidio mu se projekt, ali je stalno bio zauzet. Zato je s Naomi napisao scenarij, a režiju je povjerio sinu Jonasu. Tata Alfonso je osigurao ekipu s kojom je radio na 'Djeca čovječanstva', a svi suradnici su posao odradili besplatno. Klein je i istakla da je budućnost koju je prorekao Alfonso Cuarón u 'Djeci čovječanstva' vrlo bliska onome što je Klein već vidjela u raznim zonama katastrofa. 

Alfonso odbija i pomisao da je riječ o običnom foršpanu, a o kvaliteti (i angažiranosti) govori i to da je film svoju promociju imao na festivalima u Torontu i na Veneciji, gdje se natjecao i za nagrade. Za one koji žele skinuti film i podijeliti ga s drugima, samo naprijed! Ekipa koja ga je radila i preporuča skidanje i dijeljenje, pa bar oni ne misle samo na profit - ma koliko to nekom Hrvatu šokantno zvučalo...

Komentari

Nema komentara.