Na mladima svijet ostaje... - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Na mladima svijet ostaje...

Na mladima svijet ostaje...

Dok hrvatski filmovi osvajaju svijet, mladi entuzijasti u domovini mogu pohoditi razne radionice uz pomoć kojih će i oni postati veliki filmaši.

s.p. 13.02.2008 0 komentara

Na mladima svijet ostaje...

U programu filmskog centra Gene Siskel u Chicagu prikazat će se sedam hrvatskih filmskih naslova - klasici, novija produkcija i animirani film. Od 3. veljače do 6. ožujka prikazat će se 'Tko pjeva zlo ne misli' /naslovna/, 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Tu', 'Sve džaba', 'Armin', i kolaž radova Zagrebačke škole animiranog filma. 

Paola Gentilini je 18-godišnjak iz Rovinja čiji je kratkometražni film 'The Sun of Freedom'('Sunce slobode') ušao u selekciju Human Rights Watch International Film Festivala i bit će prikazan u New Yorku, Bostonu, Londonu i San Franciscu u sklopu programa 'Youth Producing Change' ('Mladež stvara promjene'). Radnja filma smještena je u 1945. kada grupa vojnika spašava od smrti židovsko dijete koje se nada slobodi i sunčanijoj budućnosti... Iako vrlo mlad, Paolo je dobio niz priznanja, među kojima i prvu nagradu na natjecanju 'Istria Nobilissima' za film 'Bježi-Via' na temu borbe protiv droge.


'Sunce slobode', r: Paolo Gentilini

U utorak je u Kinoklubu Zagreb započela filmska radionica. Nakon neobaveznog predavanja i upoznavanja s predavačima, u četvrtak, 14. veljače, započinje prvo predavanje radionice. Radionica se sastoji od tri osnovna djela: režija i scenarij (predavač: Goran Dević), kamera i rasvjeta (predavač: Almir Fakić), te montaža (predavač: Staša Čelan). Na samom kraju radionice polaznike čeka komisijski ispit, te po položenom ispitu postaju članovi Kino kluba Zagreb i mogu koristiti inventar Kluba i pohađati napredne radionice. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na www.kkz.hr.

Samo za srednješkolce Filmska udruga Blank priprema besplatnu glumačku radionicu koja počinje u subotu, 16. veljače u 17.00, a održava se svaki vikend do 16.3.2008. Radionica praktično obrađuje: fizički i vokalni trening glumca, rad s partnerom, rad na scenama, glumačku etiku. Prijave se primaju na: blank@inet.hr, a broj polaznika ograničen je na osam.

A na natječaj za program konkurencije 17. dana hrvatskog filma (25.-30.03.) prijavilo se ukupno 246 filmova. Popis odabranih biti će objavljen do kraja veljače, kažu organizatori.  Filmovi se natječu za Veliku nagradu za najbolji film festivala te nagrade za najbolju režiju, scenarij, montažu i sl., a uz nagradu filmskih kritičara 'Oktavijan' postoji i redateljska nagrada 'Jelena Rajković'. Od ove godine uvodi se nagrada za najbolji film po glasovima publike, dok će se odbijeni filmovi natjecati za Nagradu salona odbijenih.

Komentari

Nema komentara.