Domaći natječaji, laureati, premijere... - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Domaći natječaji, laureati, premijere...

Domaći natječaji, laureati, premijere...

Ars Septima traži hrvatske scenariste da ih nagradi, 'Levijatan' skuplja međunarodne nagrade za koje se bori i 'Regoč'. 'Duh u močvari' traži samo gledatelje.

s.p. 20.12.2007 0 komentara

Domaći natječaji, laureati, premijere...

Udruga Ars Septima ponovno objavljuje natječaj iz filmske scenaristike za mlade i neafirmirane scenariste za 2008. godinu, i to u suradnji s The Foundation for International Film Artists iz Los Angelesa. Cilj natječaja je potaknuti scenarističku umjetnost kod mladih i neafirmiranih pisaca što bi trebalo rezultirati boljim filmskim scenarijima i boljim hrvatskim filmovima. U Povjerenstvu za izbor najboljeg scenarija ove godine će biti istaknuti redatelji-scenaristi: Zvonimir Berković, Ognjen Sviličić i Arsen A. Ostojić. Pobjednik natječaja Ars Septima bit će nagrađen s 10.000 kuna, te će steći pravo da kao hrvatski predstavnik sudjeluje na međunarodnom scenarističkom natječaju 'Hartley-Merrill International Screenwriting Prize' koji se organizira u Los Angelesu. Pobjednici će biti objavljeni tijekom filmskog festivala u Cannesu, sredinom svibnja 2008. godine.

Rok za prijavu scenarija je 18. siječnja 2008., a uvjete natječaja, dodatne informacije i prijavnicu možete dobiti na sajtu udruge Ars Septima ovdje.

A jedan hrvatski autor je već nagrađen,i to ne prvi put. Animirani film 'Levijatan' /naslovna/ Simona Bogojevića Naratha dobio je nagradu Grand Off za najbolji europski animirani nezavisni film. Nagrada je proglašena na svečanoj dodjeli u Varšavi početkom prosinca, a svi nagrađeni filmovi bit će istovremeno prikazani na projekcijama u 12 poljskih gradova. Nagrada Grand Off dodjeljuje se najboljim europskim nezavisnim filmovima u devet kategorija, a utemeljili su je 2006. godine predstavnici 17 europskih zemalja, među njima i Hrvatske. Cilj nagrade je poticanje razvoja europske nezavisne produkcije i razmjene među europskim zemljama.

Bajkoviti svijet Helene Bulaje

Svojevremeno smo najavljivali ulazak crtića Helene Bulaja 'Regoč' na online festival 'Imagining Ourselves' u San Franciscu, a sada javljamo još radosniju vijest da je 'Regoč' izabran u drugi krug, među 10 najboljih europskih filmova na festivalu. Festival kojeg organizira Međunarodni muzej žena iz San Francisca je tijekom listopada svakoga dana na svojim internetskim stranicama predstavljao i prikazao nekoliko stranih filmova čiji su autori žene iz cijelog svijeta. 'Regoč' je imao čast da 1. listopada 2007. otvori festival, a sada je ušao u uži izbor za nagrade. Na linku ovdje se do 27. prosinca 2007. može glasati za filmove odabrane u drugi krug, a pobjednici će se znati 28. prosinca. Autorica 'Regoča', Helena Bulaja, moderirat će raspravu među posjetiteljima na tom online festivalu, i to na temu latinoameričkih filmova u drugom krugu festivala, od 13. do 16. prosinca.


'Duh u močvari', trailer

A krajem prosinca, i to na sam Božić, održat će se televizijska premijera uspješnog filma za djecu 'Duh u močvari' Branka Ištvančića. Film je imao veliku posjećenost u hrvatskim kinima (2. hrvatski film po gledanosti i jedan od 10 najgledanijih filmova u 2006.), pa se očekuje i velika gledanost na malim ekranima. Film se prikazuje na Drugom programu HRT-a 25.12.2007. u 9.55 sati, a posebnu pažnju trebaju obratiti klinci iz četvrtih razreda osnovnih škola - 'Duh u močvari'je i knjiga pisca i scenarista Ante Gardaša koja je uvrštena u lektiru za četvrtašiće.

Oni koji više od knjiga uživaju u rocku, neka obrate pažnju na filmski program koji se od 21. do 23. prosinca održava u Multimedijalnom kulturnom centru Split. Tamo će se održati izbor filmova s Festivala dokumentarnog rock filma, pa će se gledatelji opet moći podsjetiti najboljih rock filmova u Hrvatskoj i regiji. Cijeli program možete pogledati ovdje.

Komentari

Nema komentara.