Sundance na vašem mobitelu - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Sundance na vašem mobitelu

Sundance na vašem mobitelu

Sundance je naručio i po 20.000$  platio, 5 filmova napravljenih isključivo za mobitele, a od danas ih, besplatno, nudi - svima. 

filmski.net 19.02.2007 0 komentara

Sundance na vašem mobitelu

Sundance Institute i svjetska udruga GSM operatera (GSMA) pokrenuli su projekt ‘made for mobile’ i naručili pet kratkih filmova od autora koji su se već iskazali na Sundanceu, uključujući i za Oscara nominirani dvojac zaslužan za 'Malu Miss Amerike' - Jonathana Daytona & Valerie Faris. Autori su na raspolaganju imali budgete od po 20.000$ i nikakva ograničenja, osim naravno veličine ekrana prosječnog mobilnog aparata.

Distribucija vidosadržaja mobitelima nije naročita novost – već smo se nagledali svega od korisničkih klipova do franšiznih 'mobisoda’, no Sundance Film Festival Global Short Film Project prva je narudžba sadržaja za mobitele izravno od indie filmaša najvećeg kalibra.

A oni su:

Jonathan Dayton & Valerie Faris, MTV-jev legendarni dvojac koji potpisuje Malu Miss Amerike, za Sundace 'made for mobile' napravili su studiju slapstick komedije nazvanu - A SLIP IN TIME.
 
Jody Hill, najmlađi od odbranih autora, čiji je prvijenac 'The Foot Fist Way' premijerno prikazan na Sundanceu 2006., složio je priču  LEARNING TO SKATEBOARD u kojoj zaposlenik korporcije umjesto na posao odlazi naučiti kako se vozi skate...
 
Justin Lin, koji je na oduševljenje kritičara debitiro na Sundanceu 2002. filmom 'Better Luck Tomorrow', a potom je potpisao i 'Annapolis' i 'The Fast and The Furious: Tokyo Drift'. Njegov mobilni film ¡LA REVOLUCION DE IGUODALA!, kaže press release, dokumentira putovanje strastvene poruke jednog čovjeka

Maria Maggenti, debitirala je na Sundanceu još 1995. filmom 'The Incredibly True Adventure of Two Girls in Love', a lani je na istom festivalu hvaljen njezin 'Puccini for Beginners'.  Za 'made for mobile' snimila je priču o psu po imenu King Tiny koji kreće u vanturu po L.A. dok mu je vlasnik na poslu.

Cory McAbee proslavio se filmom 'The American Astronaut' premijerno prikazanim na Sundanceu 2001., a koji je potom nagrađivan diljem svijeta. U međuvremenu su njegovi radovi uključujući i kraktiše 'Billy Nayer', 'The Man on the Moon' i 'The Ketchup and Mustard Man' pohodili brojne festivale, ali i muzeje i galerije diljem SAD-a. Njegov je RENO priča o raspjevanom kauboju koji se pred nadzornom kamerom u jednom dućanu hvali svojim putovnjima po Nevadi na Hondi 50.

Filmovi su premijerno prikazani svjetskom kongresu 3GSM u Barceloni 12. veljače, a od danas ih na svoje mobilne aparate mogu skinuti baš svi. Sami filmovi su pri tom posve besplatni, no samo 'skidanje' 3Mb 'teških' klipova morat ćete platiti svom mobilnom operateru, ukoliko, naravno, vaš aparat podržava takvu uslugu.

Detaljne upute za slanje filmova na svoj mobitel, ko i više informacija o cijelom projektu potražite ovdje.

Komentari

Nema komentara.