Poludjeli diktafon 03, studenti ADU i jedna docentica - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Poludjeli diktafon 03, studenti ADU i jedna docentica

Poludjeli diktafon 03, studenti ADU i jedna docentica

Izložba fotografija studenata ADU u zagrebačkom ULUPUHu bila nam je povod da zaskočimo neke od njih i prislilimo ih da proberu svoje filmske favorite.

i.a. 09.06.2006 0 komentara

Poludjeli diktafon 03, studenti ADU i jedna docentica

Kako je na najavljenoj izložbi ekipe s ADU većina njih s odsjeka snimanja, neka vas ne čudi počesto spominjanje kamere, širokokutnih objektiva, boja.... Među snimateljicama (ma gle stvarno, uhvatili smo sve curke!) se našao i jedan budući redatelj i jedna već velika fotografkinja koja je ujedno i docentica na ADU. Svi su nam udovoljili i odgovorili na pitanje - koji im je najdraži bunt filmova i zašto?

Dinka Radonić, IV godina, odsjek snimanja, 5 ispita do kraja / naslovna

*'Dr. Strangelove' – filmčina! Odličan mi je zbog – svega! Od kud uopće početi kod takvog filma; fantastična priča, glumac, režija, kamera, specijalni efekti….
*'Vrtoglavica' – Hitchcock! I inače volim Hitchcocka, a u 'Vrtoglavici' me je posebno 'zela' realno prikazana fobija s kojom sam se jako poistovjetila; i ti ispred ekrana osjetiš grčeve koje u želucu ima glavni glumac.
*'Cabaret' – Bob Fosse&Liza Minelli!!!
*
'Fight Club' – film odličan sam po sebi, ali i film kojeg izdvajam zbog načina na koji je snimljen; prekrasni plavi i zeleni tonovi…
*Posljednjih su se godina i kod nas počeli proizvoditi dobri filmovi, od vrlo friških izdvajam Šorkov 'Dva igrača s klupe' iz prošle godine, od nešto starijih Matanićeve 'Fine mrtve djevojke' i '100 minuta Slave'.

…E, još da ti kažem, sad se sjetih, odlično snimljen film je i ruski 'Povratak' kojeg sam gledala na ZFFu i potpuno se izgubila u njegovoj plavoj i sivoj boji…., beskraju…., širokokutnicima….

Eva Kraljević

Eva Kraljević, II godina, odsjek snimanja

*'Delicatessen' Jean-Pierre Jeuneta jedan mi je od najbolje snimljenih filmova. Dobar je i film, ali mi se prevenstveno sviđa zbog kamere Dariusa Khondjia (Se7en, Evita, Alien: Resurrection, The Ninth Gate, The Beach, The Lady from Shanghai op.a.). On je najbolji snimatelj na svijetu, njega najviše volim.
*'Taxi Driver' – obožavam De Nira u tom filmu, strašno je sexy.
*'Prije svitanja' je film koji me je okrenuo naopako. Nastavak tog filma, 'Prije sumraka', također je genijalan, čak i bolji od 1. dijela, ma što bolji - duplo bolji! Ono što me je osvojilo je taj lijepi spoj sanjivosti i realnosti cijele priče. Izuzetno romantična, a opet jako prizemna priča. Teško-ljubavni film:)
*'H8' redatelja Nikole Tanhofera i snimatelja Slavka Zalara moj je hrvatski filmski favorit.

…..Od domaćih snimatelja cijenim Slavka Zalara i Tomislava Pintera, na njihovim sam filmovima odgojena, a od novijih snaga cijenim rad Branka Linte (Fine mrtve djevojke, 100 minuta Slave) i Maria Sablića (24 sata - Sigurna kuća, Ravno do dna). I kolege snimatelje i snimateljice s odsjeka, naravno!!!

Andrija Mardešić

Andrija Mardešić, II godina, filmska i tv režija

*'Amarcord' Federica Fellinija – inače jako volim Fellinija, a ovaj film posebno jer me dosta podsjeća na moje rodno mjesto. Rođen sam u Splitu, ali sam podrijetlom iz Komiže. Kad gledam 'Amarcord' u njegovim likovima vidim iste one likove koje znam i iz svoje realnosti, male ljude, osobenjake ili kako bi mi rekli – redikule.
*'Blade Runner' Ridleya Scotta – na prvo gledanje sam bio potpuno fasciniran, tada sam se ustvari i počeo zanimati za film noir. Bilo je to jako davno, film sam gledao s 13ak godina, tada još nisam niti znao da ću upisati režiju.
*'Duboki san' Howarda Hawksa mi je ponajprije drag zbog glumaca jer Lauren Bacall i Humphrey Bogart tu funkcioniraju apsolutno savršeno, kao najbolji ljubavni par svih vremena. Priča je fantastična, drži te napetim od početka do kraja. Film je snimljen davne 1946. i crno bijeli je.
*Riba zvana Wanda – najbolja komedija

Obzirom da je Andrija budući redatelj priupitali smo ga i za najdraže matične zanatlije.
*Alfred Hitchcock! Mada to vjerojatno zvuči vrlo otrcano, ali Hitchcock je genijalac! Neki kažu da je cijeli život radio eksperimentalne filmove, a ja se slažem.
*Howard Hawks, njega su cijeli život podcjenjivali da je čisti zanatlija, ali ja smatram da je izuzetno teško ispričati priču na jednostavan način, onako kako ju je on pričao.
*U kategoriju bi upali još i Woody Allen zbog specifičnog intelektualističkog smisla za humor zbog kojeg ga voliš ili mrziš i, naravno, Fellini.

Sandra Vitaljić

Sandra Vitaljić, fotografkinja, docentica na ADU

*'Kratki film o ubijanju' Krzysztofa Kie¶lowskog gledala sam na početku srednje škole, tada sam se, naime, počinjala zanimati za svijet oko sebe na malo preceptivniji način. Pamtim ga kao jedan od fascinantnijih filmova, fotografija je također izuzetno zanimljiva, izbljeđena, ali mjestimično kolorirana, koliko se sjećam.
*'Povratak' ruskog redatelja Andreja Zvjagintseva. Film je sjajan sam po sebi, no ono što me je potpuno oduševilo jesu fotografije koje se prikazuju na odjavnoj špici filma. Ne znam da li su to drugi gledatelji primijetili, ali radi se o fotografijama jednog od braće koji je za cijelo vrijeme filma fotkao.
*Od friškijih filmova mi se jako svidio 'Izgubljeni u prijevodu', još malo raniji von Trierov 'Lomeći valove' kojeg sam gledala u kinu i mislila kako će mi doslovno duša na nos izaći koliko je emotivan.
*'Flashdance' nije ni po čemu među meni najdražim filmovima, ali se sjećam fame koju je izazvao u rodnoj Puli kada se počeo prikazivati u kinima. Tada sam bila osnovnoškolka, čekali smo u redu za kartu ispred tadašnjeg Kina Beograd na gradskom trgu koji je bio krcat ljudima. Bio je to jedini put, koliko se sjećam, da je bila takva strka oko nekog filma. Karte smo frendice i ja nekako uspjeli dobiti, a kasnije smo i učile plesati, totalno smo se ufurale u te plesne filmove!

Nina Ðurđević

Nina Ðurđević, IV godina, odsjek snimanja, 9 ispita do kraja

*'Rekvijem za snove', Darren Aronofsky – suvremeni, spotovski rađen film s izuzetno dobrom kamerom. Radi se o nekakvim suvremenim tendencijama koje ne dobivamo od svakog danas nastalog filma, naravno. Široki objektivi, niski rakursi, izuzetno dobra montaža s brzim rezovima…, priča je odlična! Glazba je fantastična, naslovnu temu iz filma čula sam nedavno, pustili su je pred koncert Hladnog piva, automatski sam se naježila jer su mi se najednom sve impresije od filma probudile. Generalno mi je kod 'Rekvijema..' kliknula odlična kombinacija, odnosno povezanost priče, glazbe, kamere i montaže. Inače, film sam pogledala 10ak puta:) i prilično detaljno sam ga izanalizirala.
*'A Man Escaped', Robert Bresson – upao je među trojku najdražih zbog strašno čistog kadra. Radi se čovjeku, francuskom aktivistu, kojeg su zatočili Nacisti. Fascinantno je kako je kamera kontrolirana tako da u kadru ne postoji trunčica nečega čega tamo ne bi trebalo biti, odnosno, kadar je očišćen tako da se ti kao gledatelj potpuno fokusiraš samo na glavnog glumca. Objekt, sjene i vrlo čista pozadina tjeraju te da se potpuno udubiš u psihološko stanje karaktera.
*'Povratak', Andrej Zvjagintsev – film koji mi je užasno dobro 'sjeo'. Kamera je fantastična - centralna kompozicija, wide screen – ali i sama filmska priča.

…Ako baš moram izvojit' neku komediju hajd' nek to bude 'Sreća':)….

Komentari

Nema komentara.