Od danas, kratki Sundance online! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Od danas, kratki Sundance online!

Od danas, kratki Sundance online!

Štogod ima sunce u nazivu, dobro nam dođe u ovim zimskim danima! A kada je još riječ o kratkoj konkurenciji velikoga Sundancea –  gdje ćeš bolje?

m.b. 18.01.2006 0 komentara

Od danas, kratki Sundance online!

Pomiriti svoj poslovni i privatni život nije problem samo običnim ljudima, već i punokrvnim hollywoodskim superjunacima. A sudeći po svemu, u tome je najviše uspjeha imao Spiderman čije su pothvate napokon počeli cijeniti i građani Velike Jabuke, dok mu u vezi s Mary Jane (Kirsten Dunst) cvjetaju ruže. Ljubavnu idilu jedino narušava Gwen Stacy (Bryce Dallas Howard), djevojka koja se s Mary Jane natječe za njegovu naklonost.

No, razdoblje mira narušava izlazak Flinta Marka iz zatvora koji tajanstvenim spletom okolnosti postaje Sandman, opaki superzločinac sa sposobnošću mijenjanja tijela u bilo koji oblik. Možda to i ne bi bio problem za Spideya da isti ne počne doživljavati neke promjene. Naime, postaje previše samopouzdan i nemaran prema ljudima koji ga najviše vole. A uz sve to, tajanstvena mu je crna supstancija promijenila boju odijela iz crvenog u crno te tako na vidjelo izvukla mračnu stranu njegove ličnosti.

Jedan od najočekivanijih spektakala ove godine samo što nije zaigrao u svjetskim kinima. `Spiderman 3` jedan je od najskupljih filmova ikad snimljenih (250 $ dolara), a producenti se nadaju ponavljanjem, ako ne i nadmašivanjem uspjeha ranijih epizoda o Spidermanu (prvi je zaradio …, a drugi …). Tome bi trebala pomoći i više-manje ista ekipa ispred i iza kamere, iako je došlo do izvjesnih promjena. Set je napustio oscarom nagrađen dizajner specijalnih efekata (`Spiderman 2`) John Dykstra, a zamijenio ga je njegov kolega Scott Stokdyk. Iz kreativnih razlika s Raimijem set je napustio i Burtonov kućni skladatelj Danny Elfman, čije je mjesto zauzeo Christopher Young, poznat po mračnim partiturama za `Hellraisera`, `The Grudge` i Raimijev `The Gift`.

O filmu se po medijima puno pisalo, a euforija oko Spideya otišla je toliko daleko da je u New Yorku proglašen i Spidermanov tjedan koji uklučuje izložbe, glazbu i organizirane obilaske grada. Film je premijerno prikazan na Tribeca Film Festivalu, a u svjetsku distribuciju kreće ovoga jedna.

Reakcije na film nisu izostale. Emanuel Levy istaknuo je da je film veći (u budžetu), duži (u trajanju), impresivniji (u efektima), mračniji (zbog dominantne crne boje), a povrh svega mora se suočiti s nekoliko negativaca. Iako je više-manje solidno ocijenjen, dio kritičara zamjerio mu je dramaturšku zbrčkanost i nedovoljno razvijene likove. Todd McCarthy iz `Varietyja` rekao je da priča više podsjeća na televizijske crtane serije o superjunacima s kraja 60ih, nego kao blockbuster novoga tisućljeća te je kao takav puno slabiji od dvojke. Garth Franklin iz `Dark Horizonsa` istaknuo je da je film vizualno upečatljiv (setovi, specijalni efekti) ali ima previše podzapleta da bi funkcionirao kao kohezivna cjelina.

Spomenimo još da su producenti toliko sigurni u uspjeh ovoga filma da se o četvrtom nastavku već priča, iako Kirsten Dunst i Tobey Maguire nisu toliko sigurni u repriziranje svojih uloga. U intervjuu za `Movieweb` Magure je izjavio da će na četvrti dio pristati samo ako Raimi ostane iza kamere, a scenarij na razini. No, odustajanje zvijezda studiju i ne bi bio problem jer bi vjerojatno posegnuli za receprom `Supermana` ili `Batmana`. Nastavak je najavljen za 2009.

Komentari

Nema komentara.