Volim Japan! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Volim Japan!

Volim Japan!

Završio OTFF, proglašeni pobjednici LIFF-a, u Belom Manastiru počinje smotra domaćeg filma i videa, a mi se uputili u Japan. Bojkot domoljublja? Ne, japanofilija...

filmski.net 26.11.2004 0 komentara

Volim Japan!

Naravno, nismo uštedjeli dovoljno novaca za aviokartu i smještaj u Park Hyatt Tokio hotelu, nego smo se uputili u virtualna prostranstva festivala Shift Dotmov 2004., i vjerujte nam, baš smo se dobro proveli. Jer taj digitalni filmski festival organiziraju Hokkaido Foundation For Cultural Activities i online časopis Shift kako bi otkrili nove talentirane kreativce i omogućili im javno prikazivanje svojih filmova.

Dakle, uvjeta nema, nije nužno biti iz Japana ili snimiti film u jednome kadru, dovoljno je biti građanin svijeta i, naravno, zatim biti jedan od 385 autora koji je prošao oštru selekciju gostujućih selektora (žirija) i kolektiva poput The Designers Republic (dizajn za Warp Records, Sony, Isseyja Miyakea...), Motion Theory, Jiroa Ohashija (iz SAL magazina, besplatnoga tromjesečnika koji se bavi vizualnim umjetnostima, a zbog velike ga je popularnosti praktički nemoguće nabaviti), dizajnerskog studija Sugarcube, Forme i Diesel Virtual Departmenta.

Grau, Robert Seidel

Svi se ovogodišnji radovi mogu pogledati na webu od 1. studenoga, a to još nikako nije sve što ovaj fantastični festival ima u planu. Tu je i popratni program koji bi već sam po sebi bio dovoljan za kakav mali, ali odlični festival, ali budući da vjerojatno nećete ovih dana putovati u Japan, predstavljamo vam samo ono što možete doživjeti klikanjem na određenu web stranicu.

Diesel, koji je oduvijek bio poznat po inteligentnim i inovativnim reklamama, predstavlja kampanju jesen/zima pod nazivom Dream koja je sastavljena od 30 kratkih genijalnih videa 30 različitih filmskih redatelja, animatora, glazbenika i ilustratora iz cijeloga svijeta. Tu je i Panasonicovih 10 kratkih filmova mladih i perspektivnih autora za kampanju Capture The Motion koji se nalaze na stranici Panasonic - Olympic Games in Action.

A svi koji su propustili 64-dnevni audio-vizualni projekt Sound x Vision 2004 koji se od rujna do prosinca odvija u 4 velika japanska grada, a u kojem su se, primjerice, predstavili i umjetnici eksperimentalne elektronike koji rade za etiketu Mille Plateaux, Rechenzentrum, to će moći nadoknaditi na Dotmovu 2004.

She Under the Sherrington Tree, Nicholas Bernier i Delphine Measroch

A sada kad smo vas već upecali, red je da kažemo riječ-dvije i o glavnome programu. Pa iako smo već spomenuli da je riječ o mladim nadama, to nikako ne znači da one već nisu pronašle svoje mjesto pod nekom vizualnom eksperimentalnom zvijezdom... Takeshi Kushida, britanski Japanac, predstavlja se radom Kannon, mračnom i suptilnom pričom reduciranih detalja i bogate simbolike, kojom je već poharao mnoge festivale (Split, Rencontres Audiovisuelles...).

Obavezno, obavezno pročekirajte Digitalsnapshot (naslovna fotka), short manipulativno raspoloženog Lo Iaconoa koji je lijeno popodne u parku s uobičajenim posjetiteljima pretvorio u vrhunski doživljaj. Kada posjetom njegovim službenim stranicama skužite da je čovjek ustvari spojio i izanimirao gomilu fotografija... vauuu!!!

Manufactured Music, donji red, CMYK, gornji red, Actop

Ljubiteljima rastera, paterna i Picelja preporučamo Molekule Yuki Tozuke, hipnotički lament o krugu tj. jednoj jedinoj točki, oni koji  ne mogu odoljeti animaciji apsurdnih situacija – direkt prema Loversima autora Masato Yamagucia. Konstrukciju i dekonstrukciju u slici (za koju su odgovorni Actop-ovci, ljubitelji ruske škole konstruktivizma) i zvuku (zasluga ljubljenog, genijalnog Matthewa Herberta) naći ćete u dvominutnom radu pod imenom Manufactured Music.  

Ustvari, otkrit ćemo vam nešto – gotovo svaki short kojeg pokrenete oduševit će vas na neki način jer selektori su se zbilja potrudili poslužiti nam sve same poslastice. V R L O  V A Ž N O – svi se shortovi nalaze onlajn još 5 (slovima – pet) dana, do 30. studenoga, pa stoga - požurite!!!

Komentari

Nema komentara.