Festival s previše dobrih filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Festival s previše dobrih filmova

Festival s previše dobrih filmova

Jednostavno se MORAMO još jednom osvrnuti na newyorški Asian Film Festival. Ovoga puta plovimo kroz gotovo SVE žanrove.

d.ć.p. 27.06.2008 0 komentara

Festival s previše dobrih filmova

Izbor filmova na ovogodišnjem New York Asian Film Festivalu (NYAFF) toliko je dobar i zanimljiv, da bi bio pravi gubitak za svakog obožavatelja azijske kinematografije da ne upozna još neka novija ostvarenja.

Korejski dokumentarac 'Action Boys' prati audicijske vrpce pet kaskadera, koji se pokušavaju probiti na vrh korejske filmske scene. Ismijavanje, gubitak većeg dijela zubala, višestruki prijelomi i povremeni smrtni slučajevi bili su presudni da Amerikanci proglase korejsku filmsku industriju najokrutnijom na svijetu - iako iskreno ne vjerujemo da je kaskaderima značajno bolje na zapadu. Nagrađivani film na festivalu će predstaviti Kwak Jin-Seock, jedan od kaskadera. Redatelj je Jung Byung-Gil.

'Adrift In Tokyo' Satoshi Mikia, predstavljen je kao film čija se radnja vrti oko dvojice muškaraca koji hodaju ulicama Tokya. Vjerovali ili ne, rezultat ovog uratka koji plovi kroz žanrove drame i komedije jedan je od najboljih japanskih filmova godine! Takemura je student prava s dugom kojeg ne može otplatiti. U stan mu upada utjerivač dugova Fukuhara koji mu nudi alternativu: mora mu praviti društvo dok hoda ulicama Tokya. S filmom nema apsolutno nikakve veze činjenica da su Joea Odagiria, glavnog glumca u ulozi osiromašenog studenta, prozvali japanskim Johnnyem Deppom.


Trailer za 'Adrift In Tokyo'

Za ljubitelje akcijske komedije tu su 'Bodyguard' (2004.) i 'Bodyguard 2' (2007.), dva najveća tajlandska blockbustera svih vremena. Djela Panna Rittikraia i Petchtaia Wongkamlaoa zapravo su stilizirane satire akcijskog žanra. Redatelj i glumac Petchtai Wongkamlao (aka Mum Jokmok), glumi tjelesnog čuvara koji odluči štititi sina svog bivšeg šefa, koji je poginuo u okršaju konobara i tjelesnih čuvara.


Trailer za 'Bodyguard'

Festivalu ove godine ne nedostaje niti ekranizacija videoigara. 'Chanbara Beauty', djelo Yohei Fukude, pruža zaista uvrnutu zabavu na azijski način. Mrtvi su ustali iz groba i jedu nas, živuće stvorove. Tko će nas spasiti ove apokaliptične sudbine i poslati gadne stvorove natrag u pakao? Samurai cure u bikinijima! Nakon ove ludare slijedi još luđi Takashi Miike po drugi put (na festivalu je predstavljen i njegov 'Sukiyaki Western Django') - 'Like A Dragon' /naslovna/ je također adaptacija videoigre, u kojoj životne puteve ukrštavaju yakuza, nesposobni pljačkaši banki, mazohistični trgovac oružjem, dvoje ljubavnika, korejski plaćeni ubojica i nasilni ljubitelji baseballa. Službeni opis filma i žanra je 'ljudski pinball'.


'Chanbara Beauty' - curke u bikinijima rasturaju gadne zombije! Yeah!

Malo uvrnute strave nikome ne škodi: 'Tamami: The Baby's Curse' adaptacija je horror mange o mutantskoj bebi ubojici. Film redatelja Yudai Yamaguchia ('Cromartie High School'), hommage je kičastoj japanskoj ikonografiji osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Da se ne misli da smo zaboravili na ljubav i te sladunjave stvari - predstavljamo korejski 'Happiness', film o tome kako nas ljubav sve razdvaja i nanovo spaja. Djelo redatelja Hur Jin-Hoa spašava romantiku na ovogodišnjem NYAFF.


Kletva bebe ubojice - trailer za 'Tamami: The Baby's Curse'

Za kraj smo ostavili film koji je osvojio čak 12 'japanskih Oscara' i oduševio NYAFF 2005., komičnu dramu 'Always Sunset on Third Street' i njen nastavak 'Always Sunset on Third Street 2', djela Takashi Yamazakia. Priča o stanovnicima Third Streeta, prekompleksna je da bi se ukratko prepričala. Junaci prvog dijela, preživjeli svjedoci Drugog Svjetskog rata, pokušavaju se snaći se u novim promjenama koje zahvaćaju Japan koji se oporavlja od političko-povijesnog neuspjeha: spremaju se Olimpijske igre (1964.), japanska ekonomija doživljava nevjerojatni boom, a 'Godzilla' hara kinima. Dok se svijet oko njih temeljito i nepovratno mijenja, na siromašnim stanovnicima Japana je da nastave sa svojom jedinim mogućim načinom života – pukim preživljavanjem.

A svi ljubitelji istočnog kina nekako će morati preživjeti činjenicu da će svi ovi filmovi najvjerojatnije u širokom luku zaobići naša kina :(

Komentari

Nema komentara.