Azija grize Veliku Jabuku - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Azija grize Veliku Jabuku

Azija grize Veliku Jabuku

Bazeni krvi prolijevaju se u japanskoj policiji, časne sestre su zle, a redatelj zbog radikalnih političkih stavova ne smije doći na festival.

d.ć.p. 22.06.2008 0 komentara

Azija grize Veliku Jabuku

New York od 20. lipnja 6. srpnja po sedmi put slavi azijsku kinematografiju, na New York Asian Film Festivalu koji je uspio okupiti zaista najinteresantnije nove azijske naslove. 43 dugometražnih i 8 kratkometražnih ostvarenja pokriva gotovo sve žanrove, a većina ih se može pohvaliti čudnim radnjama i zapletima.

Na popisu najiščekivanijih naslova prvi je po popularnosti novi nastavak Death Note franžize, 'L: Change The World' Hidea Nakate, koji je već u svojoj domovini zagarantiran blockbuster. Festival je otvorila svjetska premijera komedije 'Then Summer Came', hvaljenoga i uglednog dramatičara Ryoa Iwamatsua, koja obrađuje tematiku kompleksnog odnosa između oca i sina. Iwamatsu je osobno predstavio svoj novi uradak, što nažalost nije mogao drugi najiščekivaniji redatelj festivala, Koji Wakamatsu sa svojim uratkom 'United Red Army'. Film govori o sukobima unutar poznate japanske terorističke organizacije sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Samom je redatelju zabranjen ulazak u SAD, zbog svoje burne političke prošlosti – Wakamatsu je, naime, povezivan sa japanskom militantnom ljevicom.


Foršpan za festival daje slikovit odgovor na pitanje 'Što je azijska kinematografija?'

Dakle, borbe ovogodišnjem festivalu neće nedostajati - ljubitelji 'gore' žanra oduševiti će se filmom 'Tokyo Gore Police', mješavinom Starship Troopersa i Evil Deada, s ekstremno velikim i besmislenim količinama prolivene krvi, dok će 'Sukiyaki Western Django', spaghetti western na japanski način, već kultni status potvrditi i na zapadu. Takashi Miike zaista nikada ne prolazi nezapaženo.

Luda Indonezija donosi na festival još luđe djelo 'Kala', SF horor noir o narkoleptičnom novinaru i policajcu homoseksualcu zarobljenima u uroti krađe blaga Prvog Predsjednika, a japanski 'Dororo', prikazuje lutajućeg samuraja koji se bori protiv demona, u epskoj smiješnoj priči za cijelu obitelj.


Trailer za 'Sukiyaki Western Django'

Glumca Takeshi Kaneshira ('Kuća Letećih Bodeža') moći će se gledati u ulozi Smrti koja sređuje račune sa ljudima u filmu 'Accuracy Of Death (aka Sweet Rain)' /naslovna/. Film je navodno romantika pomiješana sa fantazijom, no nadamo se ne i onakva kao u filmu 'Meet Joe Black', apsolutno predugoj sapunici usmjerenoj na gledanje ljepuškastog lica Brada Pitta u ulozi cendrave Smrti.

Koreju će se ove godine možda najbolje predstaviti snuff film 'The Butcher', redateljski prvijenac Kim Jin-Wona, o kojemu se po Internetu već pišu svakakvi članci, a publiku će zasigurno iznenaditi i japanski 'Arch Angels', film o katoličkim srednjoškolkama sa supermoćima, u borbi protiv zlih časnih sestri i otmičara.


'The Butcher', trailer

Ako stvarno mislite da čudnije od ovoga ne može biti, proučite CIJELI program festivala (LINK na službeni site). Iznenaditi ćete se ili oduševiti. Vjerojatno oboje, jer šarena i kontroverzna azijska kinematografija privlači sve više zapadnjačke publike, zasićene ušminkanim holivudskim blockbusterima.

Komentari

Nema komentara.