One Take u znaku Šamanovića i Metropolisa - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      One Take u znaku Šamanovića i Metropolisa

One Take u znaku Šamanovića i Metropolisa

Festival jednog kadra posvećen je osnivaču Vedranu Šamanoviću, a nudi restaurirani 'Metropolis', horor u jednom kadru te ciklus Brillantea Mendoze.

s.p. 10.11.2010 0 komentara

One Take u znaku Šamanovića i Metropolisa

Jubilarno peto izdanje One Take Film Festivala, međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru, održat će se od 18. do 20. studenog u Zagrebu, a posvećeno je prerano preminulom direktoru i utemeljitelju festivala, filmskom snimatelju Vedranu Šamanoviću. Njemu u čast održat će se retrospektivna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. 

Ove godine u festivalskoj konkurenciji sudjelovati će 36 filmova iz 19 zemalja, među kojima je čak 5 dugometražnih filmova snimljenih u jednom kadru. Među njima je i film koji je izazvao pravu senzaciju na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, navodno prvi horor snimljenom u jednom kadru, urugvajski 'Utihnula kuća' Gustava Hernandeza. Specifičnost filma je što je snimljen digitalnim fotografskim aparatom i to za samo 6000 dolara. Danska obiteljska drama 'Pucanj' Linde Wendel napravljena je u stilu danske Dogme, a progovara o nesređenim odnosima kćeri i majke i kćerkinoj težnji da sazna tko je uistinu njezin biološki otac. Prikazat će se i kolumbijska akcijska drama o talačkoj krizi u jednoj siromašnoj kolumbijskoj obitelji: 'PVC-1' Spirosa Stathoulopoulosa.

 


'Utihnula kuća' ('La casa muda'), trailer.

Od kratkih filmova u konkurenciji treba izdvojiti dobitnika Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, film 'Događaji pred bankom' koji na duhovit i apsurdan način rekonstruira stvarni događaj pljačke banke. Film je nominiran i za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma. Također, tu je niz drama koje se bave suvremenim temama, od problema droge ('Bijela pogodba'), nasilja nad maloljetnicima ('Gluhoća'), djecom nasilnicima ('Izgubljen'), korumpiranim korporacijama ('Katalizator') i bračnim problemima ('Rođendan', 'Zaručnička zabava').

Program 'Loading...' predstavlja filipinskog redatelja i velikana suvremenog filma Brillantea Mendozu, dobitnika Nagrade za režiju u Cannesu 2009. za film 'Kinatay'. Od ukupno 9 Mendozinih filmova snimljenih u zadnjih 5 godina, prikazat će se šest dugometražnih filmova koji su u vrlo kratkom vremenu obilježili njegovu karijeru, pa tako i 'Lola' koji je sudjelovao u službenoj konkurenciji prošlogodišnjeg festivala u Veneciji.

Kao što smo i spomenuli, popratni program je u znaku jednog od najvećih svjetskih, 'Metropolisa' Fritza Langa. Taj film prikazat će se u restauriranom i rekonstruiranom izdanju, s dodatnih 25 minuta materijala, a uz njega će se prikazati i dokumentarac 'Putovanje do Metropolisa' koji govori o kompliciranom putu i nastojanju stručnjaka da završe i na svjetlo dana iznesu kompletnu verziju Langova klasika.

 

 

Komentari

Nema komentara.