Ljudska prava u jednom kadru - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ljudska prava u jednom kadru

Ljudska prava u jednom kadru

Uskoro počinju One Take i Human Rights Film Festival. Rene Bitorajac nagrađen za ulogu, a Vatroslav Mimica za životno djelo.

s.p. 21.11.2012 0 komentara

Ljudska prava u jednom kadru

Deseti Human Rights Film Festival (HRFF) održat će se od 08. do 14. prosinca u kinu Europa i Dokukinu KIC u Zagrebu te potom od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najnovije svjetske produkcije, a programska sekcija 'Romi: na rubu u srcu Europe' donosi pak nekoliko igranih i dokumentarnih filmova koji se direktno bave pitanjima Roma i njihove marginalizacije u današnjem društvu. Više informacija potražite na www.humanrightsfestival.org.
 
6. izdanje One Take Film Festivala svečano će otvoriti svoja vrata u četvrtak, 22. studenoga 2012. u 20 sati projekcijom filma 'Film za prijatelje' proslavljenog rumunjskog redatelja Radua Judea, uz projekcije nekoliko kratkometražnih filmova. Od sveukupno 77 filmova na ovogodišnjem festivalu, 35 filmova iz 22 zemlje bore se za jednu jedinu festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala, a o pobjedniku odlučuje tročlani žiri: Chus Domínguez, prošlogodišnji dobitnik Grand Prixa za film 'Odlazak' iz Španjolske, te Damir Čučić i Tanja Golić iz Hrvatske. Festival se održava u kinu Tuškanac, a ulaz na sve programe je besplatan. Više informacija o svim programima na službenoj festivalskoj stranici -  www.onetakefilmfestival.com

Od 23. do 25. studenog u Đakovu će se održati 44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Đakovo. U okviru šest revijskih projekcija bit će prikazan 61 rad od ukupno 159 prijavljena. Revija se svečano otvara u petak, 23. studenog, u Domu kulture Đakovo, uz sudjelovanje potpredsjednice Hrvatskoga sabora Dragice Zgrebec.

U petak, 16. studenog na otvaranju 32. Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu Vatroslav Mimica primio je nagradu za životno djelo Licorne d'honneur. Nagradu je popratila i retrospektiva Mimičine filmografije i retrospektiva klasika hrvatske kinematografije, a događaj je organiziran kao dio Festivala hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici!).


'Ljudožder vegetarijanac', trailer.

Rene Bitorajac proglašen je najboljim glumcem na 12. izdanju Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu za glavnu ulogu u filmu 'Ljudožder vegetarijanac' redatelja Branka Schmidta, a manjinska hrvatska koprodukcija 'Parada' Srđana Dragojevića osvojila je Nagradu publike.

Pet hrvatskih kina primljeno je u europsku asocijaciju Europa Cinemas. Kino Metropolis MSU, Art-kino Grič i Ljetno kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Novska te Kinoteka Zlatna vrata u Splitu, udruženi u grupu (mini-network) na čelu s kinom Metropolis, od 1. siječnja 2013. bit će punopravni članovi te najznačajnije europske udruge kina, što će im omogućiti financijsku potporu iz fondova Europske unije za prikazivanje europskih filmova.

U Dokukinu KIC od utorka 20.11. do nedjelje 25.11. možete pogledati sedam dokumentaraca koji iz različitih perspektiva propituju jedan od najintrigantnijih interpersonalnih odnosa - odnos majke i kćeri. Program započinje u utorak u 21.00h promocijom kataloga izložbe 'Majke i kćeri – prostor opiranja i solidarnosti' u organizaciji udruge 90-60-90.  

U četvrtak 22. studenog točno u podne u velikoj dvorani kina Tuškanac bit će promovirana nova knjiga dugogodišnjeg urednika filmskoga programa TV Zagreb Nenada Pate. On je kao idejni začetnik i urednik filmskoga programa uspio u Zagreb dovesti filmske veličine kao što su Orson Welles, Claude Chabrol, Andrzej Wayda, Werner Herzog, Catherine Deneuve, Francoise Truffaut, Grigorij Čuhraj, Jiří Menzel i mnoge druge. O knjizi 'Filmski velikani u Zagrebu' govorit će filmski kritičari Petar Krelja i Nenad Polimac, urednik Ivica Njerš i autor Nenad Pata.

Komentari

Nema komentara.