Odlazak One Take Film Festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Odlazak One Take Film Festivala

Odlazak One Take Film Festivala

Glavnu nagradu 5. OTFF-a osvojio je 'Odlazak', predstavio nam se briljantni Brillante Mendoza, a imamo i dobre vijesti za ljubitelje 'Metropolisa'!

s.p. 21.11.2010 0 komentara

Odlazak One Take Film Festivala

Grand Prix 5. One Take Film Festivala otišao je filmu 'Odlazak'/'Leaving' redatelja Chusa Domíngueza. Prvi film ikada snimljen je 'Izlazak radnika iz tvornice' braće Lumiére iz 1895. godine, a mnoštvo filmova i kadrova kasnije, španjolski redatelj Chus Domínguez filmom 'Odlazak' bilježi izlazak gledatelja iz kina Kubrick, te tako odaje počast kinematografima, njihovu osoblju te načinima na koja oni vide film, svoj posao i život.

'Odlazak je osvojio Grand Prix jer je uspio pretočiti banalan događaj (zatvaranje kina) u kompleksno i emotivno filmsko iskustvo, prikazujući nam bolnu krhkost i prolaznost svakog ljudskog pothvata i života općenito' objasnio je rumunjski redatelj i scenarist Radu Jude u ime žirija u kojem su bili hrvatski redatelj Zvonimir Jurić te portugalski snimatelj i direktor fotografije Jaime Neves.


'Servis', trailer.

Festival je zatvorio film koji je snimljen u četiri dana iz petnaestog pokušaja, dugometražni horor snimljen u jednom kadru 'Utihnula kuća', a u tri dana u glavnom programu prikazano je 36 filmova iz 19 zemalja. Osim zanimljivih filmova u glavnom programu u kojem je bilo i domaćih radova ('9. ožujak' Irene Škorić), One Take FF je po običaju ponudio i izvrstan dodatni program. Gost festivala bio je ugledni filipinski redatelj Brillante Mandoza, te je prikazano 6 njegovih filmova. Riječ je o autoru koji snima naturalističke filmove u skladu s poetikom One Take Film Festivala, dugi kadrovi bolje od skrivene kamere otkrivaju život i njegove skrivene strane: seks ('Servis'), nasilje ('Kinatay') i socijalnu bijedu ('Praćka').

Osim ovih zahtjevnih filmova, filmoljupci su mogli uživati i u restauriranom i rekonstruiranom izdanju slavnog 'Metropolisa', a odličan popratni dokumentarac pružio nam je uvid u napore filmskih arhivista iz cijelog svijeta koji su godina skupljali i slagali dijelove 'Metropolisa', pokušavajući rekonstruirati izvornu verziju. One koji su propustili ovu projekciju možemo utješiti ekskluzivnom informacijom - iduće jeseni u Lisinskom će se održati projekcija obnovljenog 'Metropolisa', i to uz glazbenu pratnju orkestra koji će uživo izvoditi soundtrack. Za kraj treba još jednom spomenuti da je OTFF bio posvećen preminulom utemeljitelju Vedranu Šamanoviću, a sjećanje na njega nastavljat će živjeti i kroz sljedeća izdanje festivala, te su filmofili pozvani da za dvije godine dođu i na 6. One Take Film Festival!

Komentari

Nema komentara.