Pogledaj film do kraja, možda dobiješ državljanstvo! - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Pogledaj film do kraja, možda dobiješ državljanstvo!

Pogledaj film do kraja, možda dobiješ državljanstvo!

Ne smeta vam ljubljenje homića? Žene u toplesu su vam lijepe? Čestitamo - zaslužujete nizozemsku domovnicu!

s.p. 22.03.2006 0 komentara

Pogledaj film do kraja, možda dobiješ državljanstvo!

Dva muškarca ljube se u parku, a žena u toplesu izlazi iz mora i šeće po punoj plaži...Ne, ovo nije 'švedski akcijski' niti francuska sexy drama već isječak iz 105-minutnog filma kojeg nizozemska vlada priprema za potencijalne useljenike. Uz standardno testiranje poznavanja jezika i kulture, ovaj film treba testirati prihvaćanje nizozemskih liberalnih vrijednosti.

Reakcije prijavljenih na prikazani film trebale bi biti indikator njihovih fundamentalističkih stavova, a očito je glavni cilj otkrivanje i islamističkih stavova. Razlog za tu strategiju treba potražiti u jednom drugom filmu, 'Submissionu' Thea van Gogha koji je bio povod islamističkom fanatiku da ga ubije. Ono što je među ostalim isprovociralo ubojicu bilo je i prikazivanje obnažene muslimanke pa su mudri Nizozemci odlučili preduhitriti buduće ekstremiste i provjeriti njihovu seksualnu snošljivost.

Sve je to inače dio restriktivnih mjera koje sprovodi ministrica za useljavanje Rita Verdonk, prigodno nazvana Željezna Rita. Izuzeci od ovog testiranja su građani EU, SAD-a, Australije, Švicarske i ostalih zapadnih zemalja, za koje neće biti bitno jesu li kršćanski, židovski ili neki ostali fundamentalisti. Tako je test više prilika da se eliminiraju prijave iz zemalja Trećeg svijeta jer se na DVD-u inače nalaze i slike geta punog kriminala kao upozorenje onim siromašnim imigrantima gdje bi mogli završiti ako ne budu uspješni.

Hussein Chalayan, modna revija/performance

U svakom slučaju, aplikanti moraju kupiti film i pogledati ga da bi položili ispit. Dok se jedni bune da sporne scene krše univerzalna pravila pristojnosti i osjećaje svih vrsta vjernika, predsjednik nacionalne muslimanske organizacije pohvalio je film izjavivši da je homoseksualnost realnost i pozvao imigrante da prihvate modernost. Kvaka je i u tome da će se za Iran i slične zemlje koje zabranjuju bilo kakav prikaz homoseksualnosti, pripremiti posebno montirani DVD pa će tako testiranje biti dovesti do apsurda - homofobija se neće testirati baš tamo gdje je to službeno politika!

Da se ne bi reklo da imamo nešto protiv testiranja ljudi s filmovima, predlažemo da se ta praksa proširi, s tim da ne treba snimati dodatne filmove već samo koristiti postojeće. Tako homofobe možemo otkriti puštanjem 'Planine Brokeback' (kažu da je na Oscaru upalilo), toleranciju prema transseksualcima otkrivaju 'Dečki ne plaču', rasne predrasude testira 'Fatalna nesreća' a za skrivene nasilnike tu je 'Povijest nasilja'. Hrvati također mogu imati testiranja sa svojim filmovima te otkrivati stavove prema Drugom i Drugačijem uz filmove kao što su 'Fine mrtve djevojke', 'Volim te', 'Svjedoke', 'Oprosti za kung fu' itd.

A ako se i vi želite pripremiti za život u Nizozemskoj, možete otići u najbližu nizozemsku ambasadu i za cijenu od samo 75 $ naručiti pripremni paket s navedenim filmom, CD ROM-om i fotoalbumom poznatih Nizozemaca (momčad Ajaxa?). I samo vam savjetujemo, kada vam puste filmić sa sočnim scenama, vi se samo pred komisijom smiješite od uha do uha i time ćete pokazati svoju tipično nizozemsku snošljivost.

Komentari

Nema komentara.