Igrani best of Queer FMa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Igrani best of Queer FMa

Igrani best of Queer FMa

Iskoristite, ako već možete. Na Queer Zagreb FMu imate priliku pogledati neke filmove koje u kinu, budite sigurni, nećete. Pregled najvažnijih slijedi.

21.04.2004 0 komentara

Igrani best of Queer FMa

Yossi i Jagger (naslovna fotografija), izraelski je film izabran za večer otvorenja Queer Zagreb FMa, u petak 23. travnja. Film je utemeljen na istinitoj priči o dvojici izraelskih oficira koji se nalaze na kriznom području izraelsko libanonske granice i između kojih je buknula ljubav. Dualitet je osnovna crta po kojoj se dešavaju stvari: njih dvoje osobno suprostavljaju  institucionalnom, emocionalnu uzajamnost vojničkoj hijerarhiji, a osobnost likova oko njih u suprotnosti je strogom vojničkom ustrojstvu. Gostuje ekipa fima: redatelj Eytan Fox, producent Gal Uchovsky i Ivri Lider, izraelski pjevač zaslužan za soundtrack filma.

Party Monster subotnja je radost o newyorškoj clubbing sceni s kraja 80-ih i početka 90-ih, točnije jednom od njenih poznatih promotora, Michaelu Aligu koji čuči u zatvoru jer je jedne sulude noći ubio svog dilera i cimera. Film je šarena, kostimirana, nadrogirana i kaotična priča o njegovom životu. Glavne se uloge prihvatio Macaulay Culkin, a društvo mu prave Chloe Sevigny i Marilyn Manson.

Party Monster

Cachoro se prikazuje iste večeri, španjolski drama u režiji Luis Miguel Albaladejoa o zubaru Pedru kojem kratki posjet nećaka Bernarda promjeni život. Film govori o gay roditeljstvu, ali ne u onim blaziranim uvjetima idealnog, svetog roditelja, već o pravoj ljubavi koja je potrebna da bi bio dobar roditelj, bez obzira da li je netko gay ili hetero.

The Far Side Of The Moon redatelja Roberta Lepagea, nekima poznatiji kao kazališni čarobnjak, nedjeljni je ubod kojeg su kritičari Berlinalea proglasili remek djelom. Jednostavna se priča bavi snovima, razočarenjima i položajem individualca (Philippea) na svijetu i njegovim brojnim zamišljenim putovanjima u svemir zbog kojih mnogi ovo djelo povezuju s Kubrickovom Odisejom u svemiru.

Goldfish Memory drugi je iz nedjeljnog paketa. Radi se o irskoj drami koju možemo predstaviti jednom rečenicom: 'Jedini lijek za ljubavne probleme je novi ljubavnik!'. Dublin. Tom je 40-ogodišnji profesor koji svoje studentice očarava pričama o pamćenju zlatnih ribica koje traje samo tri sekunde i zbog kojeg im je svako iskustvo uzbudljivo, što se nastavlja na priče o osobama koje su puno zaljubljuju i uvijek imaju neke nove ljubavi.

The Politics of Fur

The Politics of Fur, hommage Fassbinderovim 'Gorkim suzama Petre Von Kant', priča o Uni, hladnoj i proračunatoj glazbenoj producentici koja živi u velikoj, minimalistički uređenoj kući. Kućni ljubimac joj je tigar, a asistent pokoran i odan gay toy boy. Jasno vam je, redateljica Laura Nix priča o moći, egoizmu i hedonizmu. Pojava mlade punkerice B. sve će izmjeniti. Ponedjeljak.

His Brother je sumorna, lagana francuska drama o dvojici braće koji nisu pretjerano bliski. Jedan je gay, drugi strait. Jedan neočekivani, mračni događaj zbližit će ih. Film je prošle godine dobio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu. Ponedjeljak.

Walking On Water je australska drama Tony Ayresa rezervirana za utorak. Charlie i Bernadette brinu se o bolesnom Gavinu koji je na umoru. Žele ga osloboditi patnje i boli i priuštiti mu dostojanstvenu smrt te se odlučuju na eutanaziju. Golema količina morfija ipak ga nije ubila pa su 'posao' morale dovršiti gušenjem plastičnom vrečicom. Gubitak prijatelja i način na koji su to napravile odveli su ih u propitkivanje prijateljstva, vrijednosti, ljubavi… i suočili ih s krivicom i odgovornošću.

The Raspberry Reich, najnoviji uradak ljevičarski nastrojenog filmaša umjetnika, Bruce LaBrucea, je art porno film kojim pokušava određene stvari i situacije prebaciti u drugi kontekst te na taj način dokazati njihov smisao ili besmisao. Bavi se pitanjima homoseksualnog radikalizma, opravdanosti terorističkih akcija, zločina koji dovode do pravednog cilja…, a sve to uz puno nagih mladića, penisa mlohavih i u erekciji, ganova, puški…

Ken Park

Lily Festival je japanski film o 75-ogodišnjem gospodinu Miyoshiu koji je uselio u umirovljenički dom gdje je svojom pojavom uznemirio sustanarke, ozbiljne i mirne stare gospođe, uzburkao im strasti i potisnute žudnje do te mjere da su se dvije od njih upustile u lezbijsku vezu.

Ken Park, kontroverzni uradak redatelja koji se voli uhvatiti u koštac s tabuiziranim temama, Larry Clarka, i ovaj put bavi se adolescentima, njihovim obiteljima.  Film na uznemirujuć način prikazuje mladost koja kipi u ne poticajnoj i konzervativnoj okolini. Shawn započinje nepočudnu vezu s majkom svoje djevojke, Tatea nerviraju baka i djed u tolikoj mjeri da to eskalira ubojstvom, Claudeov je otac grubijan, latentni homoseksualac koji ga seksualno napastvuje, Peaches je jedinica koja živi s ocem, religioznim fanatikom, žudi za slobodom i nadomješta je seksom sa vršnjacima. Sam Ken Park, još na početku filma, ubija se pištoljem u skateparku.

Prikazati će se i zavidan broj bollywoodskih filmova (rezervirano za nedjelju), a u ponedjeljak možete pogledati i Oscarom nagrađenu glumu Charlize Theron u filmu Čudovište.

Točan raspored projekcija provjerite na www.queerzagreb.org

Komentari

Nema komentara.