Transvestiti za boljitak thai filma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Transvestiti za boljitak thai filma

Transvestiti za boljitak thai filma

Na nama dalekom Istoku, na Tajlandu, kinematografiju spašavaju transvestiti i transeksualci kao glavni junaci filmskih priča koje privlače horde gledatelja. Koji je lijek za Hrvate?

25.03.2004 0 komentara

Transvestiti za boljitak thai filma

Trend nije rezerviran isključivo za istočni nam dio Zemljine kugle, stvar se proširila po cijelome svijetu. Nije novost da se hollywoodska mašinerija okomila na eksploataciju homoseksualnih likova koji se svako malo materijaliziraju u nekoj seriji gdje redovno predstavljaju nužni sastojak svake uspješnice, a to je zrnce humora.

No, situacija bezdušno ide dalje, iskorištavanje je zahvatilo i one queer likove koji su do sad bili rezervirani samo za produkcije koje su se prikazivale u malim kino dvoranama i na specijaliziranim festivalima. Ostavit ćemo sa strane megalomansko iskorištavanje relativnih noviteta za zapadno tržište i skoncentrirati se na okolinu koja je izuzetno blagonaklona katoeyima tj. homoseksualcima, transseksualcima i transvestitima - Tajland.

Razlog tome možemo potražiti i u većinskoj budističkoj vjeri po kojoj se transeksualci smatraju takvima po rođenju, a razlog pripisuju lošoj karmi. Svi budisti na neki način suosjećaju s njima i tolerantni su jer drže da se oni sami nisu htjeli roditi kao takvi.

Usporedbe radi; ako se nekom heteroseksualcu omakne neka pogrdna ili pospordna riječ za homoseksualce, budite sigurni da će se kad-tad upotrijebiti protiv njega (nje). Naravno da vam ovo može zvučati kao vijest s druge planete zato odmah stiže i 'disclamer' - je Thailand liberalan, ali ipak roditelji još uvijek ne skaću od sreće kada im dijete priopći svoju seksualnu naklonost, želju da promijeni spol, sklonost ka zaručnici, ali i njenom bratu... S druge strane, zamislite samo koje birokratske probleme imaju transeksualci...

'The Adventures of Iron Pussy'

Na ovogodišnjem Berlinaleu prikazana su dva filma koja svaki na svoj način progovara o tajlandskom društvu i to jezikom i očima queer populacije: 'Beautiful Boxer' i 'The Adventures of Iron Pussy'. 'Beautiful Boxer' redatelja Ekachai Uekrongthama utemeljen je na stvarnim likovima i događajima i priča o poznatom tajlandskom kickbokseru Nong Toomu koji je želio operacijom promijeniti spol i postati potpuna žena. 

'Iron Pussy' scenariste, redatelja i glavnog glumca Michael Shaowanasaija, priča zanimljivu priču o čovjeku koji je prodavač danju, a kick bokser na visokim potpeticama noću. (Jel' to samo meni ovo miriše na pravi raj za Pedra Almodovara?) Michaelov je lik pravi križanac njegove majke, bivše glumice, i obožavane Diane Rigg, Bond djevojke i glavne junakinje originalnih 'Osvetnika'.

Neminovno se prisjetiti i najuspješnije komedije na Tajlandu 2002. godine - 'The Iron Lady', filma baziranog na istinitom događaju o odbojkaškoj ekipi transeksualaca koji su 1996. pobijedili na državnom prvenstvu.

Kod nas je situacija potpuno različita. Snimaju se filmovi koji u najboljem slučaju govore o bližoj prošlosti (domovinski rat), a ravnopravni su i oni koji još uvijek čeprkaju po starim i pohabanim dokumentima iz vremena Turaka i Mletaka. Kada se jednom godišnje prikazuju filmovi queer tematike, pred kino dvoranom su neredi, prosvjedi i brdo policije, art filmovi u redovnoj distribuciji prava su rijetkost. Ne budimo u zabludi - nije da ih nema tko prikazivati - nema ih tko gledati.

Kako je u Hrvata stasala i mlađa generacija filmaša koja može i sama mahati redateljskom palicom, ali što je najbitnije, namaknuti financije za realizaciju svoje ideje, straha nema. Potajno se nadam da će njihov svjetonazor putem velikih ekrana polako obrazovati i domaću publiku. Što više filmova, to veći izbor, pa tko što voli - nek izvoli.

Koga zanima tematika imat će priliku odgledati veliki broj filmova na jedinom istočnoeuropskom Queer festivalu u Zagrebu od 23. do  30. travnja.

Komentari

Nema komentara.