Arthur C. Clarke otišao k zvijezdama - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Arthur C. Clarke otišao k zvijezdama

Arthur C. Clarke otišao k zvijezdama

Legenda SF-a i koautor filma '2001: Odiseja u svemiru' umro je u 90. godini i otišao na svoje posljednje kozmičko putovanje.

s.p. 19.03.2008 0 komentara

Arthur C. Clarke otišao k zvijezdama

Jedan od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike Arthur C. Clarke umro je u bolnici u Colombu u Šri Lanki nakon respiratornih tegoba. Za svijet filma je značajan kao autor kultnog romana '2001: Odiseja u svemiru', koji je bio predložak za istoimeni film Stanleyja Kubricka, kojeg mnogi nazivaju 'najboljim SF-om svih vremena'.

Arthur Clarke rođen je 1917. u Mineheadu u Engleskoj i od malena je bio fan SF-a.  Diplomirao je matematiku i fiziku u King's Collegeu u Londonu i aktivirao se na popularizaciji aeronautike i svemirskih istraživanja, među prvima je predložio korištenje satelita kao telekomunikacijskih prijenosnika. Pisao je razne priče i slao ih fanzinima, a 1948. je za natječaj BBC-a poslao priču 'Sentinel', koja je bitna jer se iz nje razvila priča za '2001'. Clarke će kasnije steći slavu svojim romanima u kojima obrađuje motiv nadmoćne vanzemaljske inteligencije ('Kraj djetinjstva'), a '2001: Odiseja u svemiru' ostaje njegovo najpoznatije djelo.


'2001: Odiseja u svemiru', isječak 'Zora čovječanstva'

Sve je počelo kada se 1964. susreo s redateljem Stanleyom Kubrickom i kada su zajedno počeli pisati pisati scenarij filma, na temelju kojeg je Kubrick 1967. snimio film , a Clarke 1968. objavio istoimeni roman. Iako je ispočetka film oživio negativne reakcije, s vremenom je postao nezaobilazni SF klasik. Clarke je bio i televizijski komentator za vrijeme povijesnog leta letjelice 'Apollo' na Mjesec, a 1982. je napisao i nastavak '2001', na temelju kojeg je Peter Hyams snimio '2010'. Njegov roman 'Sastanak s Ramom' također bi trebao biti ekraniziran, a kao redatelj se najavljuje David Fincher.

1972. je objavio knjigu 'Izgubljeni svjetovi 2001.', u kojoj iznosi svoje viđenje snimanja '2001' i razlika između knjige i filma, a objavio je i knjigu 'The Odyssey File: The Making of 2010', u kojoj je opisao snimanje '2010' i objavio svoju listu najboljih SF filmova ikad snimljenih. U 80-ima su vrlo popularne bile televizijske emisije u kojima je istraživao paranormalne pojave, a napisao je i jednu epizodu kultne TV serije 'Zona sumraka'.


Arthur C. Clarke - poruka za kraj

Clarke je u prosincu proslavio 90. rođendan, a tom prilikom je izdao video-poruku na kojoj je poželio tri stvari: da zavlada mir u Šri Lanki, da čovjek odustane od upotrebe nafte i da doživi kontakt s vanzemaljcima. Nije doživio ostavrenje svojih želja, ali njegova djela nastavljaju inspirirati brojne fanove SF-a, koji će vjerojatno u budućnosti snimiti još mnogo filmova.

Komentari

Nema komentara.