Jedva čekamo - Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Jedva čekamo - Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Jedva čekamo - Eternal Sunshine of the Spotless Mind

U utorak 09. ožujka u Los Angelesu premijerno je prikazan 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'. Mi strpljivo čekamo. A u međuvremenu - upoznajmo se.

12.03.2004 0 komentara

Jedva čekamo - Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Ekipa okupljena na ovom projektu vrijedna je pažnje i hvale, što se odnosi jednako na glumačke veličine pred kamerama kao i na mastermindove iza nje. U glavnim se ulogama pojavljuju Kate Winslet i Jim Carrey, a društvo sporednih, ali i ne manje bitnih, čine mlade snage: Kirsten Dunst, Elijah Wood, Mark Ruffalo te iskusni Tom Wilkinson.

Iza kamere, konce cijele priče drži redatelj, Francuz Michael Gondry, MTV generaciji poznat kao genijalni um koji stoji iza glazbenih video spotova vizualno zahtjevnih izvođača poput Bjork ('Human Behaviour', 'Army of Me', 'Isobel', 'Hyperballad', 'Jóga', 'Bachelorette'), Daft Punk ('Around the World'), White Stripes ('Fell in Love with a Girl', 'Dead Leaves & the Dirty Ground') i društvo Massive Attacka, The Chemical Brothersa, Kylie Minogue...

Napokon, nakon dugih godina izučavanja zanata na kratkim video formama, Gondry je zaplovio dugometražnim avanturama. 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' nije njegov dugometražni debut. 'Human Nature' iz 2001. jest. Mada nije doživio veliki uspjeh i široku kino distribuciju, zbližio ga je sa scenaristom, popularnim i vanserijskim piscem Charliem Kaufmanom. Osim na prvijencu, s njime surađuje i na najnovijem filmu, čak su cijelu priču pisali zajedno.

Kate Winslet, redatelj Michael Gondry i scenarist Charlie Kaufman

Charlie Kaufman glavni je i odgovorni za zakučaste priče filmova 'Biti John Malkovich', 'Ispovijedi opasnog uma' i 'Adaptacija' i vlasnik dviju nominacija za Oscara za najbolji scenarij i to za prvu i treću priču. I dalje se sve vrti u krug. Karijere svih njih, i glumaca i izakameraša, doticale su se u mnogobrojnim suradnjama: Jim Carrey glumio je u Gondryjevom kratkom filmu 'Pecan Pie' (2003), Kaufman surađuje sa još jednim genijalcem - Spike Jonzeom koji je dugogodišnji prijatelj i suradnik s Gondryjem, a svi zajedno rade s Romanom Coppolom, redateljem i bratom svježe oscarovke Sofie Coppole (gle čuda, dobila ga je za scenaristički posao na 'Izgubljeni u prijevodu')... Kreativno društvo, nema što! Što god se oni više družili, nama bolje, a nedostatka inspiracije se sigurno ne moraju pribojavati.

Priča filma 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' očekivano je originalna i zanimljiva. Gondry je Kaufmanu objasnio ideju koja mu je pala na pamet tijekom jedne prijateljske večere u Londonu, a ovom je trebalo gotovo tri godine da dovrši scenarij koji po stilu prati jedan mali trend pričanja priče unazad, kojeg smo odgledali u uspješnom 'Mementu' i 'Adaptaciji'.

Joel i Clementine s klonovima

Joel (Jim Carrey) začuđen otkriva da je njegova bivša djevojka Clementine (Kate Winslet) dala izbrisati iz svoje glave sva sjećanja vezana uz njihovu dugogodišnju vezu. Očajan i depresivan, odlazi kod istog doktora, Howarda Mierzwiaka (Tom Wilkinson) da njemu napravi isto. Kako sjećanja polako nestaju, Joel je sve više sv jestan da ne želi zaboraviti Clementine i na podsvjesnoj se razini bori protiv toga. Kako se proces brisanja provodi dio po dio, on sjećanja na nju pokušava sačuvati tako da ih 'premješta' na mjesta gdje ona ne pripadaju. Mlađa hollywoodska ekipa doktorovi su pomagači u laboratoriju.

Priznajte, niste niti očekivali nešto jednostavno? Kaufmanu je trade mark nelinearno pričanje, a Gondry je svojim uvrnutim pričama dokazao da je to teren u kojem pliva 'ko riba u vodi. Jim Carrey u potpuno je drugačijoj ulozi no što smo navikli, a interesantno je da su apsolutno svi glumci na prvu bili oduševljeni ponudom za film dok su se neki dobrano morali ulagivati za ulogu (Mark Ruffalo npr. no kažu - opravdao je).

Film je sniman u New Yorku početkom prošle godine s budžetom od 35 milijuna dolara. Pohvale već pljušte sa svih strana. Dok čekate da film dođe i u naše kino dvorane, posjetite odlične Internet stranice laboratorija doktora Howarda Mierzwiaka na adresi www.lacunainc.com (sjetite se genijalnog sitea za film 'Requiem for a Dream') ili pak službene stranice filma.

Komentari

Nema komentara.