Vijesti s puta - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Vijesti s puta

Vijesti s puta

'Na putu' putuje po Hrvatskoj, završio DORF, Novi Sad traži jeftine filmove, a Špansko ima radionicu.

s.p. 12.03.2010 0 komentara

Vijesti s puta

Projekcijom filma 'Na putu' Jasmile Žbanić u Karlovcu počinje projekt Kino u gostima, u okviru kojeg će taj film do 20. ožujka obići pet gradova u kojima nema kino dvorana. Projekt produkcijske kuće Živa zamišljen je tako da ekipa filma, s tehničkom opremom, putuje od grada do grada i organizira razgovore s publikom. Film će se prikazivati u sportskim dvoranama, pučkim učilištima i kino dvoranama koje nisu u funkciji. Nakon projekcije u Krapini, film 13. ožujka odlazi u Trogir, dan kasnije je u Umagu, a 20. ožujka u Slavonskom Brodu. 15. ožujka u šibenskom CineStaru organizirat će se posebna svečana premijera – prva otkad je kino otvoreno sredinom siječnja ove godine. Ideja samog projekta Kino u gostima rodila se iz činjenice da su glavni glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev rodom iz gradova koji nemaju ili do nedavno nisu imali kino dvorane.

Najboljim filmom Festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji se od 4. do 7. ožujka održavao u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci, proglašen je 'Prvi pravi ženski zvuk' Brankice Drašković iz Srbije. Žiri u sastavu Igor Mirković, Gordan Nuhanović i Petar Mitrić proglasio je taj film o legendarnom novosadskom sastavu Boye, 'za informativan i iscrpan prikaz društveno-sociološkog i kulturnog konteksta 80-ih godina u kojem je ponikao jedan od prvih ženskih rock sastava u tadašnjoj državi'. Film je proglašen najboljim filmom i po glasovima posjetitelja, a posebnu nagradu žirija 'za dinamičnu i dokumentarno relevantnu priču o odnosu jedne male sredine prema fenomenu heavy metala i omladinskoj supkulturi' osvojio je film 'Radio Apokaliptiko' Marka Cvejića iz Slovenije. Posebno priznanje Festival je dodijelio Peteru Braatzu iz Njemačke, za ukupan dosadašnji rad i sjajne filmove koje je snimio.


'Prvi pravi ženski zvuk', intro.

U ponedjeljak, 8. ožujka otvoren je natječaj za selekciju 'Up to 10 000 bucks' festivala Cinema City koji se održava od 5. do 12. lipnja 2010. u Novom Sadu. Selekcija je natjecateljska, a predstavit će se filmovi snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara i autori koji su bili dovoljno hrabri i kreativni da svoju ideju sprovedu u film sa malo novca. Natječaj je otvoren do 5. travnja, a svi koji žele da se prijave mogu to da učine putem obrasca na stranici festivala www.cinemacity.org/do10000/. Pobjednički film ove selekcije osvojit će i novčanu nagradu od 2.000 dolara. Selektor programa je Vladimir Perišić, redatelj filma 'Ordinary People' koji je na prošlogodišnjem Cinema City festivalu osvojio Grand Prix za najbolji domaći film, a koordinatorka programa je Dina Vuković.

Blank filmski inkubator organizira besplatnu filmsku radionicu za srednjoškolce i studente s početkom 22.3.2010. u 20h na Trgu Ivana Kukuljevića 1a u Španskom. Voditelji radionica su Dario Juričan i Aleksandar Kristek. Radionica obuhvaća: uvod u kratki film, scenarij, kameru/rasvjetu, zvuk, produkciju, režiju. Svaki od sudionika napravit će scenarij, a po najboljim scenarijima snimaju se kratki igrani filmovi. Radi se s vrhunskom opremom u HD formatu, a broj polaznika u radionici ograničen je na 10. Prijave se primaju do samog početka na blankzg.hr@gmail.com, a više informacija potražite na :  http://www.blankzg.hr, 091/8938 172

Komentari

Nema komentara.