Slavljeničke domaćice - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Slavljeničke domaćice

Slavljeničke domaćice

Napokon imamo novi dugometražni crtić, prvi film prilagođen gluhima i novčane nagrade za domaće scenariste.

s.p. 22.12.2009 0 komentara

Slavljeničke domaćice

Tradicionalni Dan dvorane Lisinski obilježit će se 29. prosinca brojnim glazbenim, filmskim i plesnim programima, a središnji događaj Dana dvorane je koncert Zagrebačke filharmonije. Filmofilima je ipak najbitnije to da će se nakon koncerta premijerno prikazati prvi hrvatski dugometražni animirani film nakon 20 godina, 'Duga' Joška Marušića koji je za predložak uzeo pripovjetke Dinka Šimunovića. Dobra vijest je i da je Marušić najavio da će se film u hrvatskim kinima početi prikazivati od 14. siječnja 2010.

'Kenjac' redatelja i scenarista Antonija Nuića pozvan je u službeni program 39. međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače 2010. U isto vrijeme bit će prikazan na švedskom 33. međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu, od 29. siječnja do 8. veljače 2010., i to u sekciji Five Continents koja prikazuje najbolja ostvarenja svjetskih kinematografija. U siječnju ga očekuje i sudjelovanje na američkom Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu (5.-18.01.2010.), a u ožujku će biti prikazan u službenoj konkurenciji 28. Bergamo Film Meetinga u Italiji (6.–14.03.2010.).

'Kenjac' nastavlja svoj pohod po stranim festivalima.

Film redatelja i scenarista Pave Marinkovića 'Ljubavni život domobrana' prikazan je na indijskom filmskom festivalu u Kerali, u prestižnoj sekciji od pedesetak najboljih filmskih ostvarenja neameričkih kinematografija. Producent napominje kako će film uskoro biti premijerno prikazan u natjecateljskom dijelu programa velikoga američkog festivala nezavisnog filma 'Cinequest' u San Joseu, a sudjelovat će i na europskim festivalima u Pragu i Innsbrucku.

U ponedjeljak, 21.12.2009. u 20 sati u Cinestaru Zagreb je održana premijera prvog hrvatskog filma prilagođenog i za gluhe osobe. Riječ je o filmu Dejana Aćimovića 'Moram spavat, anđele' koji je bio i prvi hrvatski film u redovnoj kino distribuciji dostupan slijepima. Akcija je pokrenuta kako bi se film učinio pristupačnim i gluhim osobama, te su se izradili posebni titlovi dijaloga kako bi ih mogli čitati gluhi, a opisani su i drugi zvukovi iz offa.
 
Do 16. siječnja je otvoren još jedan scenaristički natječaj Ars Septime. Povjerenstvo za odabir pobjedničkog scenarija radi u sastavu: Ognjen Sviličić, Lukas Nola i Arsen A. Ostojić. Uvjete i pravila prijave možete pronaći na službenim stranicama ovdje, a mi samo podsjećamo da pobjedniku natječaja udruga Ars Septima isplaćuje i nagradu u iznosu od 10.000 kuna.

Komentari

Nema komentara.