Umro snimatelj Vedran Šamanović - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Umro snimatelj Vedran Šamanović

Umro snimatelj Vedran Šamanović

Nakon teške bolesti preminuo je ugledni snimatelj, osnivač One Take Film Festivala  i dugogodišnji predsjednik Kino kluba Zagreb.

s.p. 23.11.2009 0 komentara

Umro snimatelj Vedran Šamanović

Objavljeno je da je jutros u Zagrebu preminuo filmski snimatelj, redatelj i fotograf Vedran Šamanović. Šamanović je rođen 1968. u Splitu, a u Zagrebu je diplomirao na Odsjeku filmskog i televizijskog snimanja Akademije dramske umjetnosti. Od 1989. je radio kao redatelj, fotograf i direktor fotografije. Od 1991. je član, a od 1998. i predsjednik Kino kluba Zagreb, te je marljivo organizirao brojne filmske radionice o kojima smo godinama izvještavali.

Sudjelovao je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama fotografije, a za svoj snimateljski rad višestruko je nagrađivan kod kuće i u svijetu. Uz veliki broj dokumentarnih i eksperimentalnih filmova snimio je i više od stotinu promidžbenih i glazbenih spotova.

Bio je predavač osnova fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te idejni začetnik i dugogodišnji direktor međunarodnog festivala filma u jednome kadru One Take Film Festival. Kao direktor fotografije sudjelovao je u stvaranju brojnih hvaljenih hrvatskih filmova kao što su 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003.', 'Armin' i 'Trešeta', a njegovo posljednje djelo je 'Ljubavni život domobrana' koji je prikazan na prošloj Puli.

Komemoracija Vedranu Šamanoviću održat će se u srijedu, 25. studenoga u podne, u kinu Tuškanac.

Komentari

Nema komentara.