Filmovi posvuda - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filmovi posvuda

Filmovi posvuda

Dokumentarci su u Sisku i Europi, umjetnice su u Koprivnici, Revija je u Splitu, močvarni duh u Indiji, a Brazil u Bjelovaru!

s.p. 13.11.2009 0 komentara

Filmovi posvuda

Jučer je u sisačkom Kazalištu otvorena 4. revija dokumentarnih filmova 'Fibula'. Ovogodišnja Revija traje do 14. studenog, a danas se prikazuju 'Plati i ženi' Makedonca Anatasa Georgijeva, 'Ptice' Petra Krelje, 'Spuga' Susanne Čaić, 'Zašto' Ljubice Janković Lazarić, te film Marijana Crtalića 'Industrijski raj'. 14. studenog revija se zatvara filmovima 'Posao snova' Banjalučanke Danijele Majstorović, 'Vikend' Erdenija Žalcanova, 'P.M.' Irene Škorić, 'Naše selo Previš, ostat će naše' Branka Ištvančića te s dva kratka filma nastala iz filmskih radionica Gorana Devića i Branka Vilusa 'Druga perspektiva' i 'Mala sa šlagom'. Nakon projekcije filmova, publika će imati priliku i razgovarati s autorima.

Udruga M:A:K organizira Girl Power fest – festival ženskog stvaralaštva, čija je ovogodišnja tema 'MAK za nenasilje i toleranciju'. Festival će trajati od 13. do 22. studenog, na tri lokacije u Koprivnici (Dom mladih Koprivnica, MMC Kugla i Gimnazija 'Fran Galović'). Na festivalu će se predstaviti neafirmirane autorice iz cijele Hrvatske, regije i inozemstva, i to iz gotovo svih umjetničkih vrsta i rodova: glazbe, književnosti, kiparstva, slikarstva, filma.

Kulturna priredba 'Brazil u Bjelovaru' održat će se u nedjelju, 15.11., na Dan proglašenja Republike Brazila. U sklopu te besplatne priredbe bit će otvorena izložba fotografija o Riu de Janeiru u galeriji Fotokluba 'Bjelovar', a filmom 'Pripovjedači iz Javea' u Domu kulture otvara se ciklus suvremenoga brazilskog filma u kojem će biti prikazano pet višestruko nagrađivanih filmova. Među njima će biti 'Elitna postrojba' redatelja Josea Padilhe, te 'Glavni kolodvor' kojeg će publika moći vidjeti 22.11.


'Duh u močvari', trailer.

Dugometražni igrani film za djecu 'Duh u močvari' Branka Ištvančića izabran je i pozvan u službeni natjecateljski program Međunarodnog festivala filmova za djecu popularno nazvanog 'Golden Elephant' koji će se održati od 14. do 20. studenog u Indiji. Zanimljivo je pripomenuti da je u kategoriji međunarodne konkurencije za nagrade izabrano samo 5 dugometražnih igranih filmova za djecu iz različitih zemalja svijeta među kojima je i ovaj hrvatski film.

Prošli tjedan je ocjenjivački sud 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u sastavu: Damir Čučić, Zdravko Mustać (predsjednik), Marija Prusina, Goran Škofić i Saša Vojković odabrao 47 radova koji će biti prikazani na Reviji. Prikazivanje filmova u konkurenciji bit će raspoređeno u šest revijskih projekcija, a između njih će biti odabrano i desetak najboljih od najboljih. Finalna odluka o pobjedniku bit će donesena zadnjeg dana Revije, u nedjelju, 29. studenoga i to putem javnog žiriranja koje pruža mogućnost argumentiranog donošenja odluke pred publikom te autorima filma. Revija se održava od 27. do 29.11. u Splitu, u prostorima Kino kluba Split i Kinoteke Zlatna Vrata.

U utorak, 17. studenoga, u kinu Europa u Zagrebu prikazat će se dokumentarni film 'Marija hoda tiho' o našoj najstarijoj fotografkinji, 80-godišnjoj Mariji Braut. Redatelj filma je Marko Stanić, a scenaristica Paula Bobanović.

Peti nastavak programa 'Pokret u pokretnim slikama' Centra za kulturu Trešnjevka ugostit će 13. studenog istaknutu hrvatsku koreografkinju i plesačicu Irmu Omerzo, a na programu će biti njezini filmovi. Projekcije počinju u 20 sati, u CeKaTe-u, ulaz je slobodan, a nakon filmova slijedi razgovor s autoricom.

Komentari

Nema komentara.