FEST 04, Beograd - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      FEST 04, Beograd

FEST 04, Beograd

Hanna Schigulla, njemačka glumica i počasna gošća ovogodišnjeg  32. festivalskog izdanja, kratkim je govorom otvorila reviju od 70-ak filmova koja je započela Van Santovim 'Slonom'.

29.02.2004 0 komentara

FEST 04, Beograd

Tri su najbitnije teme o kojima se govori ovih prvih dana festivala: Hanna Schygulla, muza legendarnog redatelja R.W. Fassbindera, Vinko Brešan i njegovi 'Svjedoci' i Glavom kroz zid', ovogodišnji pobjednik Berlinalea, ili, da budemo precizniji, njegova glavna glumica Sibel Kekilli. O dotičnoj gospodični smo vec pisali i upoznali vas s njenim dosadašnjim filmskim iskustvima (šest porno filmova i prepun Internet njenih fotografija 's posla') pa vam je valjda sve jasno. No krenimo redom, stići ćemo i do toga.

FEST nije festival na kojem se dijele nagrade i čini mi se da je baš to i razlog zbog čega sve protječe izuzetno mirno i bez nervoze. Cijelo je događanje smješteno u velebnu socijalističku gradevinu Sava centra; novinarske projekcije u jednoj dvorani, projekcije za javnost u drugoj; najvećoj ikada dvorani koju sam vidjela - 4 000 sjedećih mjesta. Koja su na svim projekcijama gotovo do kraja popunjena!!!

To je i cilj cijelog festivala, ili bolje reći revije, jer FEST je zamišljen kao revija filmova koji su se prikazivali na drugim festivalima. Na ovogodišnjem se meniju našlo 70-ak filmova koji su podijeljeni u nekoliko tematskih cjelina: tamo daleko, svjetionik i tokovi, istrajavanje, SAD danasi slagalice, a birani su po principu 'od svega po malo'; malo Amerikanaca, malo Europljana, domaći i regionalni (čitaj bivša Juga) radovi.

Hanna Schygulla

Da bi se malo razbio revijalni ton cijele manifestacije, organizatori su se potrudili ugostiti poneku zvijezdu ili ekipu filmova koji su na repertoaru i koji koriste FEST za promociju svog uradka. Ovogodišnji su mamci bili njemačka glumica Hanna Schygulla, na našim prostorima najpoznatija po ulogama u filmovima legendarnog redatelja Rainer Werner Fassbindera: 'Gorke suze Petre Von Kant' i 'Brak Marie Brown', a u Beogradu je gostovala u Jugoslavenskom dramskom pozorištu s predstavom 'Zapisi iz snova' koja je u velikoj mjeri posvećena njenom mentoru Fassbinderu. Više o odnosu s kompliciranim, autodestruktivnim i neizmjerno talentiranim redateljem doznat ćete u posebnom članku od same glumice.

Moramo priznati da su 'Svjedoci' redatelja Vinka Brešana izazvali izuzetno puno zanimanja beogradske javnosti i stručnih filmskih krugova. Reakcije gledatelja nakon filma bile su više nego odlične '...najbolji hrvatski film kojeg sam ikada vidio...' do '...fenomenalna priča, odlični glumci...' Kao jedinu zamjerku većina je ekipe naglasila pretjerano i nepotrebno patetičan svršetak filma. A kako su susjedi poznati kao 'mnogo iskreni ljudi' - nama je ok da im povjerujemo.

Suprotno svim očekivanjima i izuzetno vrućoj temi filma, novinarska konferencija 'Svjedoka' na kojoj su bili redatelj Brešan, glumci Leon Lučev i Predrag Vušović, scenarist Jurica Pavičić i direktor fotografije Živko Zalar, protekla je prilično dosadno, predvidiva pitanja s još predvidljivijim odgovorima. Pretpostavljamo da se i to utopilo u trend sveopće korektnosti i da srpski kolege čuvaju prave bockalice za posebne intervjue jedan na jedan.

Novinarska konferencija 'Svjedoka'

Bilo kako bilo, Vinko Brešan svim se sredstvima trudi ostati u dobrom raspoloženju, po cijele je dane dostupan svima, šetka se Sava centrom i ne može vjerovati koliko se Šibenčana s egzilom u Zagrebu našlo poslom na FESTu (pola ekipe filmski.neta, Leon Lučev i sam redatelj istog su grada list).

Ne bi festival bio festival da nema i dobre zabave. No ove su godine sami organizatori FESTa ponudili siromašan izvor veselja: sama večer otvorenja obilježena je gomilom balona i projekcijom Van Santovog 'Slona' - no party, danas (nedjelja) je organizirano kasno praćenje dodjele Oscara, za ponedjeljak (01.03.) je povodom projekcije Mirkovicevog 'Sretnog djeteta' organiziran koncert s veoma interesantnim glazbenicima, grupa Le Cinema (Piko, Max, Barakuda) uz pratnju dj Dalibora Matanića i Tomice Pavlića a.k.a. dj Bella i dj Chee-Kosh.

U četvrtak se u klubu Basement proslavlja 40-ogodišnjica filma 'Flashdance' uz strogi dress code, a za kraj je ostavljeno muziciranje francuske ekipe filma 'Šansa'. Ovaj put uvodna riječ o atmosferi FESTa, a slijedeći put malo više o samim filmovima na repertoaru, interview s redateljem Fatih Akinom (Glavom kroz zid) te riječ dvije o Sibel Kekilli i Hanni Schygulli.

Komentari

Nema komentara.