Balkanska filmska veza - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Balkanska filmska veza

Balkanska filmska veza

Split ugošćuje Sally Potter na 14. Festivalu novog filma, Herceg Novi nagradio Brešanov 'Nije kraj', a Tirana čeka hrvatske prijavnice.

s.p. 10.08.2009 0 komentara

Balkanska filmska veza

Na nedavnoj presici najavljen je dolazak britanske redateljice Sally Potter u Split. Njoj će na 14. međunarodnom festivalu novog filma biti dodjeljena Posebna nagrada za izniman doprinos umjetnosti pokretnih slika koju će preuzeti osobno, uz projekciju njezinog filma 'Orlando' s Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

Na Festivalu će se od 12. do 19. rujna prikazati više od 80 filmova u raznim sekcijama i programima, bit će upriličena hrvatska premijera filma 'Tatarak' ('Rogoz') Andrzeja Wajde, a puštat će se i filmovi Sally Poter, Claire Denis, Avi Magrabi, Sergeja Loznitsa, Julia Bressanea, Jona Joste. U sklopu programa 'Split grad sporta' na festivalu će biti prikazan film o splitskim Mediteranskim igrama 1979. Branka Lentića, film alpinista Stipe Božića o njegovim pripremama za uspon na Himalaju, te kratki film 'Prije reflektora' o pripremama najbolje hrvatske sportašice Blanke Vlašić.


Trailer za 'Orlanda' Sally Potter.

A hrvatski film 'Nije kraj' Vinka Brešana proglašen je najboljim filmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Herceg Novom koji se održavao od 1. do 7. kolovoza. U konkurenciji za nagrade bilo je 12 filmova iz osam zemalja nagradu za najboljeg redatelja osvojio je Peter Strickland za rumunjski 'Katalin Varga', nagradu za najbolju mušku ulogu Slavko Štimac za film 'Buick Riviera' Gorana Rušinovića, a nagradu za najbolju žensku ulogu Jelena Ðokić za film 'Turneja' Gorana Markovića.

Sedmo izdanje Tirana International Film Festivala organizira se od 27. studenog do 6. prosinca, a prijave za sudjelovanje primaju se do 30. rujna. Festival po prvi puta ove godine organizira i natjecanje dugometražnih igranih filmova, a program sadrži i retrospektive, seminare, klase, te posebne prezentacije u kazalištima po cijeloj Tirani. Službena stranica Festivala je na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.