Sinegdoha vas vodi u kino - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sinegdoha vas vodi u kino

Sinegdoha vas vodi u kino

Film koji govori o smrti, bolesti, očaju, samoći, problemima u vezi, metafizici i slomljenim srcima. A opet je zabavan. I nagrađuje.

filmski.net 27.05.2009 0 komentara

Sinegdoha vas vodi u kino

Charlie Kaufman, scenarist filma 'Vječni sjaj nepobjedivog uma', čiji je naslov čak i on jedva zapamtio, predstavlja film puno kraćeg naslova, 'Sinegdoha New York': 'Kada sam filmu dao naslov Vječni sjaj nepobjedivog uma, svi su mi govorili da ga nitko neće zapamtiti', sjeća se on. 'Ali svi su ga zapamtili, i to je baš cool. Svi koji znaju taj film znaju i njegov naslov. A ako ovaj film bude jednako prihvaćen, onda će ljudi poznavati i njega i svi će znati što znači riječ sinegdoha – a to je dobra riječ.'

Međutim, u filmu se ta riječ uopće ne spominje, a Kaufman je ne želi doslovno slovkati ljudima. Pa vam zato mi donosimo objašnjenje:
Sinegdoha – imenica: Stilska figura u kojoj se manji dio koristi umjesto veće cjeline (platno umjesto filmovi); veća cjelina koristi umjesto manjeg dijela (zakon umjesto policija); vrsta koristi umjesto roda (koljači umjesto ubojice); rod koristi umjesto vrste (biće umjesto osoba); materijal koristi umjesto stvari (daske umjesto pozornica).

'Sinegdoha New York' igra od danas u hrvatskim kinima, a distributer filma Blitz film&video vam poklanja pet puta po dvije ulaznice za Cinestar Branimir centar ako znate odgovor:
Kako se zove film za čiji je scenarij Charlie Kaufman 2003. bio nominiran za Oscara?

Odgovor i svoje podatke (ime, adresu) pošaljite na info@filmski.net do 4. lipnja. Dobitnike ćemo obavijestiti mailom o podizanju ulaznica. Sretno!

++++++++++++++++++++++++

U kino idu:
Milica MiletićIvan Huđek, Siniša Cvrtila i Ines Jokoš iz Zagreba te Vesna Trusk iz Bestovja. Čestitamo!

Komentari

Nema komentara.