Proslavite svoja prava uz filmove - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Proslavite svoja prava uz filmove

Proslavite svoja prava uz filmove

Festival ljudskih prava bavi se ratnim zločinima uz filmove o nacizmu i (post)komunizmu, omnibus 20 autora te film koji traje skoro 8 sati!

s.p. 23.03.2009 0 komentara

Proslavite svoja prava uz filmove

Sutra počinje još jedan od festivala koji je našao svoje mjesto pod hrvatskim suncem - HRFF. Kao što mu ime i govori, Human Rights Film Festival je sav posvećen ljudskim pravima, a ovogodišnja tema su genocid i ratni zločini. Specijalni gost festivala je izraelski redatelj Eyal Sivan pa će se prikazati tri njegova filma, među kojima i 'Specijalist' - višestruko nagrađivan film o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu koje je bitno odredilo sva dalja promišljanja o zločinima i osobnoj odgovornosti i inauguriralo koncept 'banalnosti zla'.

Kao što smo i najavili, Film otvorenja je 'Il divo' talijanskog redatelja Paola Sorrentina, koji je dobio drugu nagradu žirija na festivalu u Cannesu, a bio je višestruko nominiran za Europsku filmsku nagradu. Radi se o satiričnom igranofilmskom portretu jednog od najdugovječnijih i najozloglašenijih europskih političara - višestrukom demokršćanskom premijeru Italije Giuliju Andreottiju. Sorrentino na primjeru Andreottija prikazuje kako funkcionira politički sustav kada se uortači sa mafijom i crkvom.

'Iz ljubavi prema narodu' govori o istočnonjemačkoj tajnoj službi Stasi i socijalističkom društvu nadzora, a 'Građani K' o populizmu na primjeru poljskih političara braće Kaczynski. 'Građanin Havel' je poznati dokumentarac koji prati političku karijeru češkog predsjednika i književnika Vaclava Havela i pokušava dati odgovor na to kako je 90-ih godina u Istočnoj Europi nastajala demokracija.


Isječak iz 'Specijalista' Eyala Sivana.

Povodom 60. godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima preko 20 istaknutih svjetskih redatelja snimilo je kratke filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava. Tako ćemo u 'Pričama o ljudskim pravima' moći vidjeti djela Sergeja Bodrova i Waltera Sallesa, a i kratkiše naših starih poznanica -  Marine Abramović i Jasmile Žbanić. Posebna poslastica za kraj je filipinska 'Melankolija' Lava Diaza, film koji dolazi s nagradom s Mostre 2008. Posebno upozorenje - film traje sedam i pol sati pa nemojte gledati na sat nakon 90 minuta i protestirati da se kraj filma malo odužio.

U suradnji sa Documentom i Centrom za ljudska prava bit će također organizirani okrugli stolovi i predavanja koji će se baviti temom suočavanja sa ratnim zločinima na našim prostorima. Na jednom okruglom stolu bit će riječi o tome kako se uopće mogu utvrditi činjenice vezane uz ratne zločine, zajedno sa gostom Festivala Eyalom Sivanom planira se razgovor o događanjima u Gazi, a bit će održan i razgovor kako su na filmu obrađeni ratovi iz 90-ih.

Festival traje od 24. do 28. ožujka u zagrebačkom kinu Europa, a selekcija iz programa će istodobno biti prikazana i u riječkom Art kinu Croatia. Prikazat će se ukupno 16 (igranih i dokumentarnih) filmova, a recenzije s festivala očekujte krajem tjedna.

Komentari

Nema komentara.