10 pušioničarskih filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      10 pušioničarskih filmova

10 pušioničarskih filmova

Možete posvuda zabraniti pušenje, ali u dobrim filmovima junaci će i dalje uživati u dimu nikotinskih štapića.

s.p. 11.11.2008 1 komentara

10 pušioničarskih filmova

I u Hrvatsku je stigla sveopća zabrana pušenja koja se već nekoliko godina strogo primjenjuje u SAD-u. Cigarete se izbacuju čak i iz američke kinematografije uvođenjem višeg cenzorskog rejtinga za filmove u kojima likovi puše. Otkriće da je duhanska industrija kupovala skrivenu reklamu u holivudskim filmovima samo još više potiču antipušačku kampanju. Magazin Premiere je kao posvetu poroku kojeg sve više zabranjuju istakao 10 filmova uz koje je pravi užitak zapaliti cigaretu...

'Kava i cigarete'
Iako nekim čudom na ovoj listi nema kultnog 'Dima', ovo mu je dostojna zamjena. Ovaj film zorno prikazuje kako je za druženje u kafićima jako bitna spomenuta kombinacija. Jednom kada nam zabrane i kavu, trebat će izmisliti nove poroke - a dotle možete gledati kako 'kafenišu' Roberto Benigni, Iggy Pop, Tom Waits, Alfred Molina, Cate Blanchett i Bill Murray.

'200 cigareta'
Još jedan kul film s cigaretama u naslovu i velikim facama u glavnim ulogama: Christina Ricci, Ben Affleck, Janeane Garofalo, Dave Chappelle. Radnja prati ekipu koja čeka Novu Godinu i pritom se zabavlja s uobičajenim porocima - onih 200 cigareta iz naslova je vjerojatno i broj cigareta popušenih u filmu.

'Divlji u srcu'
Nicolas Cage i Laura Dern u 'Divlji u srcu' su pravi par - puše, seksaju se i puše nakon seksa. Hej, u filmu Cageov lik čak priznaje da je počeo pušiti sa četiri godine, pa taj kulerski lik sigurno ne bi trebao biti idol za mlade... no u odnosu na ostele Lynchove junake ovaj je još i normalan...

Pušački staž Gwyneth Paltrow - isječak iz 'Obitelji čudaka'.

'Obitelj čudaka'
Wes Anderson je u ovoj humornoj drami o disfunkcionalnoj obitelji dao Gwyneth Paltrow odličnu ulogu zanemarene kćerke koja svoje skriveno zadovoljstvo nalazi u pušenju. Radi to u kadi i na krovu, a još iz djetinjstva pazi da to sakrije od drugih. Jedino što se može zamijetiti na njoj je izmučen i tužan izgled, nije valjda to posljedica dugogodišnjeg pušenja? 

'Pokojni'
Kažu da pušenje smanjuje stres, pa nije čudno da se Leonardo DiCaprio u ovom filmu ne odvaja od cigarete. Kao policijski doušnik u mafijaškom gnijezdu stalno svjedoči ubijanjima i premlaćivanju, a mora paziti i da ga ne otkriju. Uz takav stil života lako završite kao 'pokojni', pa su zato i ostalim žestokim likovima opasnosti nikotina - najmanji problem.
 
'Pakleni šund'
Tarantino je u ovom filmu promovirao pop kulturu svoje mladosti, a kao glavnu heroinu izabrao je Umu Thurman u ulozi opake mafijaševe žene koja troši cigarete, muškarce, a bogami i heroin. I na posteru filma Uma se ne odvaja od cigarete, već je sva u retro izdanju - u staro doba se znalo kako izgledaju 'bad girls'.


Špica kao reklama za cigarete - početak filma 'Hvala što pušite'.

'Casablanca'
Pušenje nikad nije bilo romantičnije nego onda kada je melankolični Bogey pušio u baru uz pratnju pijanista i čekao da vidi koga će Ingrid izabrati. Uf, ovo je film kojeg bi cenzori mogli imati na piku - uz 'Casablancu' će mnogi poželjeti tugu gasiti cigaretom.

'Kalifornija'
U 'Kaliforniji' Brad Pitt zabranjuje pušiti Juliette Lewis, ali Juliette pada u sve veće iskušenje u društvu Michelle Forbes koja je prava serijska pušačica. To se ne sviđa Bradu koji je u ovom filmu serijski ubojica, pa ga nije dobro ljutiti. A znate kako protivnici pušenja znaju biti naporni, osobito ako imaju sjekiru u ruci...

'Zagrizi život'
Ben Stillerov redateljski prvijenac govori o 'generaciji X' i njezinoj tjeskobi u suočavanju sa životnim izazovima kao što su kako naći partnera ili pravi posao. Ukratko, ništa što jedna dobra cigareta ne bi mogla riješiti. Winona Ryder i Ethan Hawke valjda zato stalno puše u filmu, očito su otkrili nešto što će ih smiriti...sve do sljedeće cigarete.

'Hvala što pušite'
Iako ova satira govori o spin majstoru koji je plaćen da laže i maže oči javnosti glede cigareta, to samo znači da i on u filmu nudi pregršt argumenata i racionalizacija koje i pušači mogu kasnije citirati u raspravama. Osim toga, film u kojem se stalno priča o cigaretama je kao i film u kojem se stalno govori o hrani ili seksu - poslije silne priče čovjek poželi i sam isprobati nešto...ili nekoga...

Komentari
A: nobody11 12.11.2008 Pogledaj profil

a gdje je film "Dim" s Harvey Keitelom???