Kako je publika popušila reklamu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kako je publika popušila reklamu

Kako je publika popušila reklamu

S cigaretom nikad nisi sam – s tobom su uvijek i Gary Cooper, Clark Gable i ostale zvijezde koje su također koristile to 'sredstvo za čišćenje grla'.

s.p. 26.09.2008 0 komentara

Kako je publika popušila reklamu

Duhanske tvrtke davale su ogromne svote velikim zvijezdama da reklamiraju cigarete za vrijeme 'zlatnog doba Hollywooda' 1930-ih i 1940-tih. Britanski Tobacco Control otkrio je dokumente koji pokazuju da je American Tobacco samo u jednoj godini platio svotu koja bi danas iznosila preko 3 milijuna dolara godišnje. Na platnoj listi duhanske industrije je bilo gotovo 200 glumaca, uključujući 2/3 zvijezda sa samog vrha Hollywooda (Bob Hope, Henry Fonda, Gloria Swanson, Edward Robinson). Najveći među njima (Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Spencer Tracy, te Joan Crawford i Clark Gable-naslovna slika) primali su godišnji honorar koji preračunat u današnje vrijednosti iznosi 150.000 dolara.

Početak suradnje bilo je otkriće zvuka na filmu, već je Al Jolson koji je nastupao u prvom zvučnom filmu ('The Jazz Singer') prvi počeo reklamirati cigarete uz frazu o 'ljekovitim cigaretama' koje čiste grlo, uz napomenu da 'filmovi u kojima se govori zahtijevaju čist glas', a uz 'Lucky Strikes cigarete mi je glas čist poput zvona'. Kasnije mu se u pohvalama pridružio i redatelj King Vidor, koji je otkrio lijek za 'iritaciju grla od koje mnogi redatelji pate', s tim da mu je divno i imati cigarete 'koje opuštaju živce'.


Trailer za 'Hvala što pušite', satiru o duhanskom lobiju (i Hollywoodu).

Dokazano je i da u starim filmovima cigarete nisu bile u rukama slavnih glumaca samo zbog realističnih scenarija, već je sve bio dio ogromne, organizirane kampanje. Reklamni stručnjaci trudili su se osigurati dojam da je pušenje u pojedinim scenama integralni dio filma, tako da reklama ispadne čim suptilnija. Dio reklamne strategije bio je promovirati pušenje kao životni stil, i 'prodati' ga muškarcima kao simbol muževnosti, a ženama kao simbol  slobode.

1950-tih je suradnja naglo oslabila, jer je ekipa iz marketinga reklame preusmjerila u televiziju. Ipak, slični ugovori su ostali i u moderno doba. Tako je i Sylvester Stallone na vrhuncu karijere za pola milijuna $ pristao koristiti duhanske proizvode Browna i Williamsona u 'ne manje od 5 filmova', a glumac Joe Pantoliano se javno nudi za reklamiranje cigareta u svojim filmovima.

Ipak, ne treba biti previše kritičan prema glumcima iz prošlosti koji su reklamirali proizvod za koji se u to vrijeme nije ni znalo koliko je štetan. Mnogi glumci su vjerojatno i sami povjerovali u propagandu o 'zdravim cigaretama', pa je tako i John Wayne možda uzimao cigarete 'za dobar glas', sve dok nije - umro od raka.

Komentari

Nema komentara.