Ogledalo, ogledalce moje… - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ogledalo, ogledalce moje…

Ogledalo, ogledalce moje…

Iz ogledala mogu vrebati mnogo veće strahote od prištića, celulita i grozne frizure. Usudite li se pogledati i uzeti nagrade? 

filmski.net 08.11.2008 0 komentara

Ogledalo, ogledalce moje…

Od folklora do bajki, od praznovjerja do vjerske tradicije – mitologija koja okružuje ogledala je uvijek naginjala mračnoj strani. Rimljani su tvrdili da imaju moć reflektirati dušu i utjecati na zdravlje. To je u kombinaciji s njihovim vjerovanjem da se život obnavlja svakih sedam godina, dovelo do stoljećima stare legende da razbijeno ogledalo donosi sedam godina loše sreće. Židovska vjera zahtijeva da sva ogledala u kući budu prekrivena dok se tuguje za preminulim, kako oni koji tuguju ne bi bili ometeni lijepim stvarima fizičkog svijeta.

U filmu i književnosti, ogledala su simboli taštine i opasni pokazatelji istine, te prolazi u druga vremena i mjesta. No upozoravajuće priče o narcisoidnosti i lošoj sreći blijede u usporedbi sa najčešćim fenomenom koji se povezuje sa ogledalima: smrću.

U brojnim kulturama postoji vjerovanje da su ogledala zlokobni predmeti koji hvataju duše živih ili zatoče duše umrlih prije nego stignu u zagrobni život. Zato kažu da vampiri nemaju odraza u ogledalima, jer su neumrla bića i nemaju dušu.

Novi holivudski horor 'Zrcala' još je jedna inkarnacija strašne priče o ogledalima. Continental film poziva vas da ga pogledate u kinima i poklanja vam 3 majice i 3 kape iz filma. Pitamo vas:
Kako se zove korejski horor prema kojemu su snimljena 'Zrcala'?

Odgovor i svoje podatke (ime, adresu) pošaljite na info@filmski.net do nedjelje 16. studenog. Sretno!

+++++++++++++++++++++++++++

Dobitnici su:
majice - Boško Lončar, Kaštel Lukšić; Franko Škunca, Novalja i Gabriela Frlan, Kastav
kape - Mark-Kristian Milaščević, Slatina; Željko Štampf, Lipik i Lana Faust, Zagreb.
Čestitamo!

Komentari

Nema komentara.