Pobjednici i prvoborci - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pobjednici i prvoborci

Pobjednici i prvoborci

Maroko voli hrvatski film, hrvatski film voli Marina Držića, Držić voli Dubrovnik, Dubrovnik Kubance, a tko voli publiku? Motovun!

s.p. 11.04.2008 0 komentara

Pobjednici i prvoborci

Žiri u Puli imao je dobar ukus – pobjednički 'Živi i mrtvi' osvaja i strane festivale. Ovaj (anti)ratni film Kristijana Milića dobio je debitantsku nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u marokanskom gradu Tetouanu. Ovo je druga godina zaredom da hrvatska kinematografija dobiva priznanje na najvažnijem marokanskom filmskom festivalu, jer je 2007. Grand Prix osvojio hrvatski film 'Put lubenica'.

A na ovogodišnjoj Puli će se za nagradu boriti i novi film Zrinka Ogreste 'Iza stakla', koji će svjetsku premijeru imati na 43. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Festival u Karlovym Varyma će se održati od 4. do 12. srpnja, a Ogrestin film nominiran je za Kristalni globus. Scenaristi filma su Lada Kaštelan i Zrinko Ogresta, a glavne uloge igraju Leon Lučev, Jadranka Ðokić i Daria Lorenci.

Nakon predstavljanja nacionalnih kinematografija Portugala i Norveške, 'Focus' program dubrovačkog Libertas Film Festivala će predstaviti kubansku kinematografiju. Na festivalu (koji se održava od 27.06. do 02.07.) će se prikazati 5 filmova, među kojima će biti i 'Jagoda i čokolada', prvi kubanski film nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma. Za ostale informacije u vezi festivala pogledajte službeni sajt Libertasa ovdje.
 

'Jagoda i čokolada', r: Tomás Gutiérrez Alea i Juan Carlos Tabío, trailer

A Dubrovnika se tiče i dokumentarno-igrani film 'Od tartare do urote - Marin Držić' (naslovna). Taj film će ovaj petak, 11. travnja u 21h imati zagrebačku premijeru u kinu Europa. Redatelj filma je Vladimir Gojun, a scenaristica je Slavica Stojan, koja je vrsna poznavateljica života i rada Marina Držića. Film govori o Držićevom vremenu, političkim i društvenim odnosima u Dubrovniku, te o Držićevim urotničkim pismima i njegovom strahu od odmazde vlasti. U filmu nastupaju Miše Martinović, Perica Martinović, Glorija Šoletić i Edi Jertec, a narator je Tonko Lonza.

A domaći festival s velikom tradicijom popularnosti je zasigurno onaj motovunski. Uoči jubilarnog 10. izdanja, organizatori su odlučili odati počast svima koji su se 'godinama zdušno borili na njegovim prvim linijama fronte šanka i kina'. Svojim će Prvoborcima Motovun dodijeliti posebno priznanje za zasluge – 'Spomenicu '99'. Motovun Film Festival otvorio je i Spomen blog, te poziva sve aplikante za status Prvoborca da na njemu izlože svoje dokaze, što će se posebno vrednovati u postupku priznavanja statusa Prvoborca. Knjiga pravila Motovunske spomenice, Spomen blog i sve ostale informacije nalaze se na službenoj starnici Motovuna koji će se ove godine održavati od 28.07. do 01.08. Nadamo se samo da ovo neće završiti kao i prvoboračka priznanja kroz hrvatsku povijest – uz lažna svjedočanstva i nezaslužena priznanja!

Komentari

Nema komentara.