Scenaristi počinju slaviti - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Scenaristi počinju slaviti

Scenaristi počinju slaviti

Američki scenaristi dobro znaju kako završiti priču o štrajku - nakon napetih radnji i puno neizvjesnosti, slijedi očekivani happyend.

s.p. 12.02.2008 0 komentara

Scenaristi počinju slaviti

Kako smo i najavili - gotov je štrajk scenarista koji je mjesecima paralizirao Hollywood. Prošlog vikenda čelnici scenarističkog ceha WGA osigurali su kolektivni trogodišnji ugovor, a jučer su članovi izglasali njegovo prihvaćanje. Čelnik scenarista, Patric Verrone, ocijenio je da je ovo 'najbolji dogovor koji je struka izborila u zadnjih 30 godina'. Verrone je izjavio da to 'nije sve čemu su se nadali i što su zaslužili', ali je zadovoljan činjenicom da sada 'ako plate producente, plate i njih'.

Štrajk je počeo još 5. studenog, a uzavrela atmosfera dovela je do žučnog prekida pregovora u prosincu. Kao 'kolateralna šteta' štrajka stradao je Zlatni globus, koji se održao u otužnoj atmosferi, a prijetnja štrajka nadvila se i nad Oscare. U međuvremenu su producenti sklopili dogovor s udrugom redatelja, pa se povećao pritisak na scenariste da i oni učine isto. I zaista, postignuti sporazum je dosta sličan onom producenta i redatelja - i scenaristima se priznaje pravo na naknadu za korištenje TV emisija i filmova na Netu, te se za 3.5% povećava minimalna naknada za filmske i televizijske radove.

92.5 % scenarista glasalo je za prestanak štrajka

A dobar uvod u slavlje nakon uspješnog štrajka bila je filmska ceremonija koju scenaristi nisu bojkotirali - dodjela nagrada Udruženja američkih pisaca. Glavne filmske nagrade pripale su Diablo Cody za originalan scenarij filma 'Juno', a za najbolju adaptaciju scenarija nagrađeni su braća Ethan i Joel Coen, koja tako svojim redateljskim trofejima za 'Nema zemlje za starce' dodaju i ovaj scenaristički.

Procjenjuje se da je samo regija Los Angelesa (Hollywood) pretrpjela štetu od preko milijardu dolara, a čak i nakon izglasanog prekida štrajka, još nije sve gotovo - članovi sindikata moraju ratificirati izglasani sporazum. No, ono što je najvažnije - scenaristi se vraćaju na posao, a tv emisije koje su zbog štrajka bile u prekidu nastavljaju s emitiranjem.

Što je sve štrajk donio scenaristima, koliko je sveukupno koštao i kuda sada ide Hollywood - još će se raspravljati.

Komentari

Nema komentara.