Tko se bori za Zlatne globuse? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko se bori za Zlatne globuse?

Tko se bori za Zlatne globuse?

Za starce nema zemlje ni nagrada, pa će biti krvi u ratu Charlieja Wilsona. Kraljica Elizabeta je u zlatnim godinama, no je li došlo vrijeme za okajanje?

s.p. 14.12.2007 0 komentara

Tko se bori za Zlatne globuse?

Ratna melodrama 'Okajanje' dobila je najviše (7) nominacija za ovogodišnje Zlatne globuse, uključujući i one glavne za film, režiju, scenarij i glavne glumce. Potencijalna dobitnica za sporednu glumicu u 'Okajanju je i Saoirse Ronan, koja ima samo 13 godina. Drugi po broju nominacija je 'Charlie Wilson's War' s 5 nominacija, uključujući i onu za najbolji mjuzikl/komediju, a dosta nominacija dobili su filmovi koji nisu imali komercijalnog uspjeha, poput političke drame 'Michael Clayton' (4).  

'Ozbiljne' drame imaju i ozbiljnu konkurenciju za najbolje od filmova - tu su Scottov 'American Gangster', Cronenbergov 'Eastern Promises', 'The Great Debaters' u režiji Denzela Washingtona, te 2 kritičarska favorita – 'No Country for Old Men' i 'There Will Be Blood'. U veseloj kategoriji mjuzikla/komedije nešto možda ušićari 'Lak za kosu', ali najveći favoriti su nezavisni 'Juno' i ekstravagantni 'Sweeney Todd'. 


'The Great Debaters' , trailer

Muški glumci u drami morali su se iskazati u fajterskim ulogama, u krvavo žestokoj konkurenciji su George Clooney i ponovno aktualni Daniel Day-Lewis koji se bore protiv Denzela Washingtona, Vigga Mortensena i Jamesa McAvoya. Kod dramskih glumica opet imamo jednu kraljicu - Cate Blanchett, kojoj se suprotstavljaju ostale favoritkinje s Oscarima (Julie Christie, Jodie Foster, Angelina Jolie) i mlada zvijezda u usponu – Keira Knightley.

Inače, dvostruke glumačke nominacije zaradili su Cate Blanchett (glavna u 'Zlatnim godinama kraljice Elizabete' i sporedna kao Dylan u 'I'm Not There') i Philip Seymour Hoffman (glavni u komediji 'Obitelj Savage' i sporedni u 'Charlie Wilson's War').


'Charlie Wilson's War', trailer

Usprkos pohvalama, glumci koji se okušavaju u ulozi redatelja (Sean Penn, Denzel Washington) nisu dobili nominacije, ipak je bila presudna lista velikih redateljskih imena: mračni Tim Burton, uspješni Ridley Scott, perspektivni Joe Wright, europski artist Julian Schnabel i za kraj – povratak velikana, braće Coen koji su opet u milosti kritičara. 

Među onim koji su izostali s nominacija su (očito nepopularni) filmovi o Iraku: 'Nestali zarobljenik', pa čak i ambiciozni 'Jaganjci i lavovi'. Bez obzira na ozbiljni podtekst, nisu dobro prošle ni komedije iza kojih stoji Judd Apatow – njemu se neće zalomiti nagrade ni za 'Zalomilo se' ni za 'Superbad'. Zasada je jedini sigurni dobitnik Steven Spielberg kojem će biti dodijeljena počasna nagrada Cecil B. DeMille.


'There Will Be Blood', trailer

Kako su reagirali nominirani? Dobije li Ernest Borgnine nagradu za nastup u 'A Grandpa for Christmas' postat će u svojoj 90. godini najstariji dobitnik Globusa ikad. Izjavio je da 'nije očekivao tako nešto u svojim godinama', ali da će rado 'prihvatiti nagradu'. Nagrade vesele i trudnu Helenu Bonham-Carter, koja je spremna na sve 'da bi izdržala trudove'. Najduhovitiji je bio redatelj 'Charlie Wilson's War' Mike Nichols, koji je sretan zbog svojih glumaca i 'nada se da će se sjetiti da su bili nitko i ništa kada ih je otkrio'. Troje njegovih nominiranih 'glumačkih nada' su - Tom Hanks, Julia Roberts i Philip Seymour Hoffman.

65. Zlatni globusi dodjeljuju se 13. siječnja u Beverly Hillsu,  pa ako štrajk scenarista ne pokvari očekivanu svečanost – u to vrijeme očekujte objavu dobitnika. Za kraj vam pružamo listu nominiranih u glavnim kategorijama, a punu listu nominacija potražite na službenom satu ovdje.

Najbolji film (drama):
'Okajanje'
'American Gangster'
'Eastern Promises'
'The Great Debaters'
'Michael Clayton'
'No Country For Old Men'
'There Will Be Blood'

Najbolji glumac (drama):
George Clooney – 'Michael Clayton'
Daniel Day-Lewis – 'There Will Be Blood'
James McAvoy – 'Okajanje'
Viggo Mortensen – 'Eastern Promises'
Denzel Washington – 'American Gangster'

Najbolja glumica (drama):
Cate Blanchett – 'Elizabeth: zlatne godine'
Julie Christie – 'Away From Her'
Jodie Foster – 'Neustrašiva'
Angelina Jolie – 'Veliko srce'
Keira Knightley – 'Okajanje'

Najbolji film (mjuzikl/komedija):
'Across The Universe'
'Charlie Wilson's War'
'Lak za kosu'
'Juno'
'Sweeney Todd'

Najbolja glumica (mjuzikl/komedija):
Amy Adams – 'Začarana'
Nikki Blonsky – 'Lak za kosu'
Helena Bonham Carter – 'Sweeney Todd'
Mario Cottilard – 'Edith Piaf: La Via En Rose'
Ellen Page – 'Juno'

Najbolji glumac (mjuzikl/komedija):
Johnny Depp – 'Sweeney Todd'
Ryan Gosling – 'Lars and the Real Girl'
Tom Hanks – 'Charlie Wilson's War'
John C. Reilly – 'Walk Hard: The Dewey Cox Story'
Philip Seymour Hoffman – 'Obitelj Savage'

Najbolji redatelj:
Tim Burton – 'Sweeney Todd'
Ethan & Joel Coen – 'No Country For Old Me'n
Julian Schnabel – 'The Diving Bell and the Butterfly'
Ridley Scott – 'American Gangster'
Joe Wright – 'Okajanje'

Najbolji scenarij:
Christopher Hampton - 'Okajanje'
Aaron Sorkin – 'Charlie Wilson's War
Ronald Harwood - 'The Diving Bell and the Butterfly'
Diablo Cody – 'Juno'
Joel & Ethan Coen – 'No Country For Old Men' 

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.