FEST Beograd 2004 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      FEST Beograd 2004

FEST Beograd 2004

Međunarodni filmski festival u Beogradu nastao je prije 32 godine i to iz jednog razloga koji je vrlo tipičan za te krajeve - iz inata! Ovogodišnji se održava od 27. veljače do 07 ožujka.

05.02.2004 0 komentara

FEST Beograd 2004

Šezdesete godine su bile doba velike krize filma u svijetu. Tada su se pojavila nova, nezavisna ostvarenja koja su preotela publiku i zaradu velikim studijima, ali problemi u ondašnjoj Jugoslaviji su bili druge prirode. Pokret Nesvrstanih dobivao je sve više pristalica i Tito je, kao osnivač, privlačio sve veći broj stranaca u zemlju. Jugoslaviji su za to nedostajale velike konferencijske dvorane pa je najlakše bilo zatvoriti kina i preurediti ih.

Cilj festivala te 1971. godine bio je da se publika vrati u kina i da se joj se približe najnovija filmska ostvarenja na koja su obično morali čekati po nekoliko godina. Prvih godina FEST su posjetila značajna imena poput Liv Ulman, Jack Nicholsona, Gine Lolobrigide, Kirka Douglasa, Francis F Coppole i Bernardo Bertoluccia. Na festivalu je svjetsku premijeru imao i legendarni 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' koji je kasnije osvojio pet Oscara.

Danas FEST ipak nema takvo i toliko značenje, no jedno je od važnijih filmskih događanja u regiji. Ovogodišnja festivalska zbivanja trajati će od 27. veljače do 07. ožujka tijekom kojih će biti prikazano sedamdesetak filmova.

Filmovi su podijeljeni u šest kategorija: Tokovi, SAD danas, Svetionik, Istrajavanje, Tamo daleko i Činjenice i slagalice, a projekcije će se održavati u kino dvoranama Centra 'Sava' i Kulturnog centra Beograda. Pojedinačne ulaznice biti će u prodaji od 16. veljače, a više informacija o cijeni i programu projekcija možete naći na službenom siteu festivala.

Na FESTu će, uz česte goste filmskih festivala i sad već velike kino hitove ('Dogville', 'Lost in Translation', 'Osama', 'Posledniy poezd', '21 gram', 'Monster', 'Big Fish') biti prikazano i nekoliko vrlo zanimljivih filmova iz regije. Dva hrvatska filma naći će se u konkurenciji - dokumentarni 'Sretno dijete' Igora Mirkovića i Brešanov igrani 'Svjedoci'. Oba filma biti će prikazana u kategoriji ironično nazvanoj 'Tamo daleko' koja okuplja filmove iz regije (da ne kažemo - s Balkana :)

Prošle godine prema glasovime publike najbolji film 31. FESTa bio je 'Pijanist' Romana Polanskog, a nagrađen je i Almodovarov 'Pričaj s njom'. Ovogodišnji raritet festivala je Hanna Schygulla, najomiljenija glumica kultnog redatelja Rainera Wernera Fassbindera i Francuskinja Letitia Casta.

FESTu se neosporno mora priznati njegova slavna prošlost, ali treba mu odati i priznanje što je jedan od rijetkih filmskih festivala u ovim krajevima koji je opstao i kroz jedna posve čudna i neslavna ratna vremena.

Komentari

Nema komentara.