Besmrtni LaBruce - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Besmrtni LaBruce

Besmrtni LaBruce

Ikona gay filma ima novi hit – zombi koji mrzi jesti ljude ustaje protiv konzumerizma uz Stranku socijalističkih pacijenata.

z.m. 20.09.2007 0 komentara

Besmrtni LaBruce

Kako iskoristiti gay pornografiju u svrhu političkog aktivizma – najbolje zna Bruce LaBruce, čije je filmove domaća čedna publika mogla razjapljenih usta pogledati na QUEER festivalu. Bruce je bio dovoljno odvažan da se i glavom, bradom i deklariranom gay guzicom pojavi na zagrebačkim ulicama, a filmski.net je odmah ugrabio priliku za ekskluzivni intervju.

U posljednje vrijeme LaBruce je boravio u susjednoj Njemačkoj, gdje je u Berlinu dovršavao svoj najnoviji projekt  – 'Otto; or, Up with Dead People', film kojeg nije jednostavno opisati u nekoliko riječi. Mješavna je to žanrova i medija u kojoj se vizualno isprepleću slike, koreografije, titlovi i ilustracije Charlesa Addamsa (kreatora 'Obitelji Addams') i drugih autora čiji likovi balansiraju na tankoj liniji života i smrti. Baš kao i Otto.

Otto je zombi. Ili nije? On je beskućnik koji se skriva u zabavnom parku, nosi poluraspadnutu odjeću, smrdi i nikad ne spava. Ima prehrambeni poremećaj – gadi mu se ljudsko meso i zato tamani ptice i vjeverice po parkovima, a nisu mu odbojne ni pregažene životinjice. Otto se javlja na audiciju za film gdje upoznaje avangardnu filmašicu Medeu Yarn, njenog brata Adolfa i glumca Fritza Fritzea. Oni snimaju epsku priču 'Up with Dead People' o gay zombijima koji ustaju protiv iskvarenog porošačkog društva.

Ljudsko meso mu je fuj

Medea i Fritz su sljedbenici Stranke socijalističkih pacijenata. Sozialistisches Patientenkollektiv je stvarna politička stranka, osnovana krajem 60-tih u Njemačkoj. Borili su se protiv liječnika, neprijatelja 'bolesničke klase' koja je vjerovala da su mentalne bolesti (shizofrenija, prehrambeni poremećaji…) direktna posljedica kapitalističkog društva. Otto utjelovljuje sve ono u što stranka vjeruje pa inspirirana Medea odmah počinje snimati film o njemu. Ali je li on mrtav ili samo lud?

Ova priča o osamljenosti i otuđenju u modernom kapitalističkom društvu posveta je avangardnoj umjetnici Mayi Deren koja se bavila filmom i teorijom filma tijekom 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća. Ime redateljice u 'Otto; or, Up with Dead People' - Medea Yarn – zapravo je anagram od Maya Deren, a pojavljuju se i isječci iz nekih njezinih filmova od kojih je najpoznatiji eksperimentalni 'Meshes of the Afternoon'.  

Butt Book

LaBruce je osim snimanjem filma nedavno bio okupiran i pisanjem uvodnika za 'Butt Book' specijalno izdanje povodom pete godine izlaženja amsterdamskog časopisa Butt. Knjiga donosi odabir intervjua i fotografija iz dosadašnjih izdanja, karakterističnih po svojem trashy i ironičnom pogledu na stvari i gay umjetnost. 'Butt je važan. Butt ispunjava prazninu,' mudro je zaključio LaBruce.

Redatelj inače piše i na svojoj Myspace stranici koja mu je nedavno ukinuta zbog cenzuriranja nepoćudnih sadržaja. No, ne da se on tako lako pokolebati, otvorio je novu na kojoj piše 'Bruce LaBruce je ustao iz groba', a tekst u kojem se okomio na svoje cenzore potpisao je kao Otto. Razlog više da kliknete.

I za kraj, jedna mudra i prigodna od samog Brucea: 'Zapamtite, zombiji su također ljudi. Okej, mrtvi ljudi, ali i dalje ljudi. Na neki način.'

Komentari

Nema komentara.