Kaurismäki u štrajku - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kaurismäki u štrajku

Kaurismäki u štrajku

Nije samo slovenski film u problemima. Od ponedjeljka su u generalnom štrajku i svi finski filmaši, jer država nije ispunila što je obećala.

n.k. 04.09.2007 0 komentara

Kaurismäki u štrajku

Dok se slovenskoj filmskoj krizi još ne nazire kraj, frka se digla u još jednoj europskoj kinematografiji. Vodeći finski filmski producenti i autori, uključujući i najslavnijeg među njima Akija Kaurismakija, stupili su u generalni štrajk u ponedjeljak 3.rujna, a u znak protesta, zbog kako kažu, nedovoljnih subvencija tamošnjoj filmskoj industriji.

Na čelu s vječno angažiranim autorom 'Proleterske trilogije', Jörn Donner, Timo Koivusalo, Auli Mantila, Ilkka Matila, Claes Olsson, Marko Röhr, Markus Selin i mnogi drugi kritiziraju Vladino 'pogaženo obećanje'  da će povećati ukupan iznos filmskih subvencija za 8% tj. za 1.2 milijuna eura u predloženom državnom budžetu za 2008.

'Državne subvencije za filmsku industriju u proračunu za iduću godinu potpuno su jednake onima iz tekuće godine. Povećanje iznosi nula umjesto obećanih 8 posto', navode bijesna 23 producenta u zajedničkoj izjavi, a prisnažuje Finski filmski institut podacima da je Finska za film u 2007. izdvojila ukupno 13 milijuna eura, što je skoro duplo manje od iznosa koji u istu svrhu troše susjedne zemlje.

No, iz instituta stiže još zanimljivih brojeva. Iako je 2006. gotovo svaki peti film distribuiran u Finskoj bio – domaći, svejedno je one u svijetu nacjenjenijih finskih autora vidjelo – jako malo ljudi. Tako je primjerice posljednji Kaurismakijev film, 'Light in the Dusk', pohodilo 38,000 Finaca, dok ih je čak 460,000 kupilo ulaznice za treći nstavak 'Pirata s Kariba'.

Očito je dakle da im subvencije trebaju, pa filmaši stoga ministru kulture Stefanu Wallinu poručuju da od štrajka ne odustaju dok im ne osigura obećanih dodatnih 1.2 milijuna.

Tko će biti uporniji – javit ćemo. 
 

 

Komentari

Nema komentara.