Najmoćniji čovjek HR filma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najmoćniji čovjek HR filma

Najmoćniji čovjek HR filma

Ministar kulture imenovao je Alberta Kapovića vršiteljem dužnosti Hrvatskog audiovizualnog centra, krovne ustanove hrvatske kinematografije.

n.k. 31.08.2007 0 komentara

Najmoćniji čovjek HR filma

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), ustanova koja se tek treba osnovati i koja će biti domaća verzija filmskog instituta, od 1.1.2008. preuzet će ključne nadležnosti nad proizvodnjom, distribucijom i prikazivanjem filmova,ali i naobrazbom, festivalima, čuvanjem filmske baštine i međunarodnom suradnjom. To je, uz promjenu načina financiranja filmske proizvodnje, ujedno i glavna novost ovog ljeta usvojenog Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

Prije dva dana (28.08.) ministar kulture odabrao je za vršitelja dužnosti ravnatelja HAVC, a čija je dužnost obaviti sve potrebne radnje za osnivanje te institucije, da bi potom nakon izbora bio izabran njegov  prvi 'pravi' ravnatelj i sva ostala tijela, uključujući i Umjetničko vijeće koje će ubuduće odlučivati o odabiru filmskih projekata koje će država sufinancirati.

V.d. dužnost dopala je Alberta Kapovića, čovjeka koji je bio i idejni tvorac Zakona te uvelike odredio njegov konačni izgled. Kapović je rođen je 1957. u Livnu, BiH, a diplomirao je 1984. na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu na Odsjeku za organizaciju scenskih i kulturno–umjetničkih djelatnosti.

Radio je kao producent u Gledališču sester Scipion na projektima Marija Nablocka i 'Krst pod Triglavom' te kao producent redakcije za Mladinski in otroški program na RTV Ljubljana.

Od 1986. bio je organizator; producent i dokumentalist na više od dvjesto različitih projekata (cjelovečernji dokumentarni filmovi; TV–filmovi i drame; TV–magazini; reklame; izravni prijenosi ...), većinom za domaće i francusko medijsko tržište.

Jedan je od utemeljitelja i glavni tajnik Hrvatske udruge producenata i dugogodišnji hrvatski predstavnik u Eurimagesu, Fondu Vijeća Europe za potporu koprodukcijama, a posljednjih par godina zaposlen je kao direktor produkcije Zagreb filma.
Komentari

Nema komentara.