Paul Newman u penziji - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Paul Newman u penziji

Paul Newman u penziji

Još jedna glumačka legenda, iz vremena kada su zvijezde bile zreli ljudi a ne tinejdžeri, dostojanstveno se povlači prije nego počne seniliti na setu

s.p. 28.05.2007 0 komentara

Paul Newman u penziji

82-godišnji Paul Newman najavio je odlazak iz svijeta glume, i pojasnio: 'Nisam više kadar kao glumac raditi onako kako bih želio. Počinjem gubiti pamćenje, sigurnost i kreativnost. Zato mislim da je snimanje filmova zauvijek iza mene'. Newman, koji je odradio 75 filmova i televizijskih projekata, zaključio je : 'Glumio sam 50 godina; to je bilo dovoljno.' Zadnja velika uloga bila je ona irskog gangstera u filmu 'Put do uništenja', a posudio je i glas za Pixarov crtić 'Auti'

2005. smo najavljivali ponovno sparivanje Newmana i Roberta Redforda (partnera iz vesterna 'Butch Cassidy i Sundance Kid') u 'A Walk in the Woods', no izgleda da i to otpada. Već je onda najavljivao povlačenje i želju da se druži sa svojom ženom Joanne Woodward, s kojom će uskoro proslaviti 50 godina braka.  

Paul Leonard Newman rođen je 26. siječnja 1925. u Ohiju. Rano se zanimao za kazalište, glumio je u školi već sa 7 godina. Išao je na satove glume kod legendarnog Leeja Strasberga, i glumio na Broadwayu. Prvi njegov film, 'Srebrni kalež' (1954.), sam Newman je samokritički ocijenio kao 'najgori film desetljeća'. 'Mačka na vrućem limenom krovu' s Elizabeth Taylor bila mu je jedna od prvih velikh uloga, a bio je na audiciji i za ulogu u filmu 'Istočno od raja', koju je dobio James Dean. Visok, plavih očiju, često je dobivao ponude za uloge romantičnih junaka, ali je odbijao takve filmove, i 60-tih se proslavio ulogama autsajdera i buntovnika u raznim kultnim filmovima. U to vrijeme izjavio je: 'Dajte glumcu dobar scenarij i pokrenut će svijet'. Glumio je šarmantne tipove kopji su obično bili izvan zakona ('The Sting', 'Butch Cassidy i Sundance Kid', 'Hladnokrvni kažnjenik'), ili na samom njegovom rubu ('The Hustler', 'Život i vrijeme suca Roya Beana' ), a često je u svoje uloge unosio i crni humor. Baš se poklopilo da je filmska redakcija HTV-a nedavno obilježila njegovu karijeru, objavivši par njegovih velikih filmova, od spomenutih ranih radova pa do jednog od njegovih zadnjih velikih filmova, otkačenog 'Mr. Hulahoopa' u kojem glumi negativca.


Hladnokrvni kažnjenik, r: Stuart Rosenberg

Iako je 1958. dobio nagradu u Cannesu za 'Dugo, toplo ljeto', a 1962. britansku BAFTA-u za 'Hustlera', za glumačke nagrade u Americi morao je dugo čekati. Zanimljivo je da je režirao samo par filmova, ali je već 1969. dobio Zlatnog globusa kao redatelj filma 'Rachel, Rachel'. Ukupno je dobio tri Oscara, 1986. za životno djelo, 1994. za humanitarni rad a tek 1987. za najboljeg glumca u 'Boji novca' (nastavku 'Hustlera'). Za ulogu čangrizavog starcu u 'Ničijoj budali' dobio je i Srebrnog medvjeda 1995., a kao sporedni glumac u TV seriji 'Empire Falls' trijumfirao je 2006. dobivši Emmyja, Zlatni globus i Nagradu Ceha glumaca.  

Ženio se dva puta, te ima petero žive djece. Šesto dijete, sin Scott umro je u 28. godini od predoziranja drogom pa je njemu u spomen osnovana je zaklada za prevenciju od zlorabe droga. Pokrenuo je i tvrtku za proizvodnju hrane, Newman's Own, čiji sav prihod ide u humanitarne svrhe. S drugom ženom, Joanne Woodward, glumio je u nekoliko filmova snimljenih od 1958. do 1990. godine. Na pitanje novinara zašto se nikad nije čulo da je počinio preljub, izrekao je slavnu rečenicu 'Zašto ići van po hamburger kada imate odrezak kod kuće?'. Veliki kuler i tipični holivudski liberal, nikad i nije previše tulumario kao njegove kolege, ali sad se stvarno može posvetiti pecanju i druženju sa svojom vjernom ženom.
Komentari

Nema komentara.