Umro Paul Newman - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Umro Paul Newman

Umro Paul Newman

Zauvijek nas je napustio plavooki buntovnik koji se proslavio kao sjajan glumac, veliki dobrotvor, strastveni liberal i vjerni muž.

Siniša Paić 27.09.2008 0 komentara

Umro Paul Newman

Još jedan veliki šok za sve filmofile - Paul Newman je u 83. godini života preminuo od posljedica raka pluća. Posljednja naša vijest o Newmanu je bila ta da odbija nakon kemoterapije ostati u bolnici jer želi mirnu smrt u krugu obitelji i bliskih prijatelja. Želja mu se uskoro ispunila, te je preminuo u svom domu u Westportu u Connecticutu.  Sa svojom drugom suprugom Joanne Woodward bio je u braku 50 godina, te je ostao jedna od rijetkih zvijezdi uz koje se nisu vezali skandali.

Umjesto toga, bio je poznat kao jedan od vodećih holivudskih glumaca tijekom čitavih pola stoljeća. Iako se javno odrekao svog prvog filma, 'Srebrnog kaleža' iz 1954. godine, otada je snimio 60-ak filmova zavidne kvalitete. Među prvim njegovim klasicima je 'Mačka na vrućem limenom krovu' s Elizabeth Taylor, a uloge u 'Hazarderu' i 'Hladnorukom kažnjeniku' potvrdile su njegov imidž antijunaka. Jednom od njegovih najpopularnijih uloga smatra se ona u filmu 'Butch Cassidy i Sundance Kid' iz 1969. godine, kada je nastupao zajedno s drugim holivudskim ljepotanom, Robertom Redfordom s kojim je opet radio 1976. u hitu 'Žalac'.


Paul Newman u emotivnoj sceni u 'Hladnokrvnom kažnjeniku'.

Pred kraj karijere je izjavio da ga nisu zanimali filmovi s lošim scenarijem, a u zadnje vrijeme su mu nudili samo filmove s 'eksplozijama i specijalnim efektima'. Jedan od zadnjih angažmana bila je posudba glasa za animirane 'Aute', a posljednji nastupi u igranim filmovima bili su mu vrlo zapaženi. Uloga irskog gangstera u 'Putu do uništenja' donijela mu je još jednu nominaciju za Oscara, a nastup u TV filmu 'Empire Falls' donio mu je Emmyja i Zlatni globus. Iako se najavljivala još jedna njegova suradnja s Robertom Redfordom, morao je odustati od glume jer je i sam priznao da 'gubi pamćenje, sigurnost i kreativnost'.

Iako omiljen kod publike, dugo mu je trebalo da dobije glavnu filmsku nagradu - Oscar. Imao je ukupno 10 nominacija u karijeri, a tek 1986. je dobio zlatni kipić, i to onaj počasni za životno djelo. Godinu dana poslije dobio je 'redovnog' Oscara za glavnu ulogu u 'Boji novca', a 1994. je na dodjeli dobio i humanitarnu nagradu Jean Hersholt, kojom je potvrđeno da nije samo veliki glumac nego i dobrotvor. Sav profit svoje prehrambene tvrtke Newman's Own i dosta vlastitih novaca poklanjao je u dobrotvorne svrhe.

U privatnom životu Newman se volio utrkivati automobilima, a 1975. je na 24-satnoj utrci Le Mansa bio drugi. Ženio se dva puta i imao šestero djece, s tim da mu je sin Scott u 28. godini umro od predoziranja drogom, zbog čega je osnovao zakladu za borbu protiv droge. Newman je bio angažiran i kao liberal, a posebno se ponosio time da ga je predsjednik Nixon stavio na crnu listu svojih neprijatelja. Dodatne informacije o Paulu Newmanu možete potražiti u našem prethodnom biografskom tekstu, a jedini pravi način da upoznate njegovu veličinu je da gledate njegove filmove i uživate u klasičnom Hollywoodu koji polako izumire.

Komentari

Nema komentara.