Ratovi koje svi slave - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ratovi koje svi slave

Ratovi koje svi slave

'Star Wars' imaju 30. rođendan i sprema se velika fešta. Očekujemo i staro i mlado, te uzvanike odjevene kao R2D2 i Chewbacca.

s.p. 25.05.2007 0 komentara

Ratovi koje svi slave

Fanovi najveće 'svemirske opere' svih vremena, 'Ratova zvijezda', obilježavaju svoj 'Dan mladosti' - 25.5.1977. Na taj dan počela je kino distribucija prvih 'Ratova zvijezda', koji su bili pravi preokret u pop-kulturi. Stoga se na 30. godišnjicu povijesnog događaja održava velika konvencija, koju organiziraju Gen Con (organizatori igraćih konvencija) i, dakako, Lucasfilm – tvrtka Georgea Lucasa koji je producent, autor, otac i majka 'Star Warsa'. 

'Star Wars Celebration IV' održavaju se u Kongresnom centru u Los Angelesu, a već 24. svibnja počelo je ekskluzivno okupljanje članova Official Star Wars Fan Cluba, koje prepoznajete po tome što odrasli ljudi nose smiješne kostime /NASLOVNA/. Od 25. do 28.5. konvencija je otvorena i za ostale obožavatelje, kojih se očekuje podosta. Na sajtu organizatora moglo se naručiti ulaznice, a ako to dosad niste uradili, ni ne očekujte da ćete sada uspjeti, očekuje se dolazak preko 20.000 fanova koji će napuniti lokalne hotele. 

Proslava uključuje maratonske projekcije svih šest filmova, zabavni program uživo, pojavljivanje glumaca iz serijala, te izložbu rekvizita i kostima iz filma. Svoj dolazak najavila je 'princeza' Carrie Fisher, ali je 'tata' Lucas izvan zemlje, pa će se njegovi štovatelji morati zadovaljiti obožavanjem njegovog djela, a ne Stvoritelja osobno.

'Ratovi' ispočetka nisu bili miljenici kritičara, ali im je s vremenom priznato da su dio filmske povijesti. 2005. Američki filmski institut ga je rangirao na 15. mjesto, među najvećih 100 američkih filmova, a legendarnu glazbenu temu Johna Williamsa Institut je proglasio najnezaboravnijom svih vremena. Još više od glazbe, Lucasovi filmovi su utjecali na vizualne efekte u filmovima, po anketi stručnjaka 'Star Wars' su proglašeni i 'najefektnijim' filmom svih vremena. Za subotu se planira dolazak petorice Lucasovih supervizora specijalnih efekata, među njima je i Richard Edlund, koji je dobitnik Oscara za svoj rad na izvorna tri dijela Trilogije. 

Najavljeno je da će na velikoj fešti biti i prva prezentacija nove video igre, 'The Force Unleashed', u kojoj igrač preuzima ulogu tajnog učenika Dartha Vadera. Igra će biti dostupna na raznim igraćim konzolama početkom 2008., a očito će u mnoštvu njenih igrača biti i djeca rođena davno poslije 1977. PR Lucasfilma za odnose s fanovima, Steve Sansweet, objasnio je to s duhovitom izjavom da su generacije obožavatelja 'Star Warsa' prenijele i svoje 'Star Wars gene' na svoju djecu. Dio razloga ipak leži i u tome da Lucas i njegova ekipa, ako već ne snimaju nove dijelove 'Ratova', stalno izbacuju na tržište nešto vezano uz svoju profitabilnu franšizu. 

Lucasfilm tako snima i kompjuterski animiranu seriju 'The Clone Wars', čija priča je smještena između epizode 2 i 3 'Star Warsa', a veliki inovator Lucas davno je najavio da planira remasterirati svih 6 filmova 'Ratova zvijezda' i reizdati ih u 'stereoskopskom 3-D izdanju'. Poznavajući Lucasov marketinški duh i vjernost legija fanova, ne sumnjamo da će se i taj projekt jednom ostvariti, i predstaviti na tko-zna-kojem već okupljanju mladih i starih obožavatelja. Za vijesti s konvencije i najave budućih okupljanja pogledajte sajt fanova ovdje.

 

Komentari

Nema komentara.