50 najefektnijh filmova svih vremena - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      50 najefektnijh filmova svih vremena

50 najefektnijh filmova svih vremena

Vizualni efekti vrijede više od 1000 riječi, a u kojih se 50 filmova nalaze oni najutjecajniji odredili su ovih dana majstori istih.

s.p. 11.05.2007 0 komentara

50 najefektnijh filmova svih vremena

VES (Visual Effects Society) strukovna udruga zaposlenih u industriji vizualnih efekata na filmu slavi 10. godišnjicu postojanja, pa je odlučila svijetu predstaviti najbolje uratke svojih kolega u povijesti filma.

Napravili su listu od 400 filmova i onda je odaslali na adrese svojih 1500 članova, ne bi li oni izabrali 50 najboljih. Kriteriji odabira zahtjevali su da izabrani filmovi 'imaju značajan i trajan utjecaj na vizualne efekte u filmovima' te da 'povećaju vrednovanje vizualnih efekata kao integralnog, umjetničkog elementa filmskog izražavanja i pripovjedanja'. 
 
Tako je na kraju nastao popis na vrhu kojega se, potpuno očekivano, nalazi 'Star Wars' Georgea Lucasa s vizualnim čarolijama njegove tvrtke 'Industrial Light and Magic', koja i danas nameće standarde za vrhunske efekte.


Blade Runner, r: Ridley Scott

Drugi na listi je 'Blade Runner', u kojem je likovno nadareni Ridley Scott, nadahnut
'Metropolisom'(12. mjesto na listi) stvorio futuristički svijet, kojeg otada oponašaju mnogi filmovi slične tematike. Treće mjesto dijele '2001: Odiseja u svemiru' i 'Matrix', koji su svaki u svoje vrijeme stekli kultni status kod SF fanova. 

Na petom mjestu je 'Jurski park' Stevena Spielberga, jednog od redatelja koji se mogu pohvaliti s više naslova na ovoj vizualno spektakularnoj listi, pa su tu i  njegovi 'Bliski susreti treće vrste'(8.), 'Ralje' (41.), 'E.T.'(20.), i 'Otimači izgubljenog kovčega' (17.)

S vlastitih se pet 'komada' na listi našao i  James Cameron - 'Bezdan' (10.), 'Titanic' (18.), 'Terminator' (30.), 'Terminator 2' (14.), 'Aliens' (31.), a u stopu
ga, s četiri, prati Peter Jackson, King Kong (38.), 'Gospodar prstenova: Prstenova družina' (14.), 'Gospodar prstenova: Dvije kule' -36., 'Gospodar prstenova: Povratak kralja' (33.).
 
Od klasika tu je i dio povijesti nijemog filma - na 13. mjestu je 'Put na Mjesec' Georgesa Meliesa iz 1902., s nezaboravnim prizorom raketa koja se zabija u oko Mjeseca-čovjeka, a koji uostalom i krasi trofej udruge VES.  
 

Put na Mjesec, r:Georges Meleies

Na ostatku liste najutjecajnijih prevladavaju SF filmovi, mada ima i drama , od revolucionarnog 'Građanina Kanea' (25.), pa do 'Forresta Gumpa' (25.), u  kojem je Robert Zemeckis spojio svijet fikcije s arhivskim snimcima.

A arhivske kao i one najfriškije filmove s ovog popisa, VES će odvrtiti i na Festivalu vizualnih efekata, od 7. do 10. lipnja  na Beverly Hillsu. Uz projekcije bit će tu još i predavanja i seminari na temu 'Umijeće izrade minijatura' ili 'Efekti u ½Krstarici Galactica“ nekad i sad', ali i okrugli stolovi, radionice i tristo drugih, ne samo vizualnih čuda. 

Cijelu ponudu festivala, ali i cijelu listu filmova čiji su vizualni efekti najviše utjecali na povijest filma provjerite na VES-ovom sajtu.

Komentari

Nema komentara.