Nijemi film je opet u modi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nijemi film je opet u modi

Nijemi film je opet u modi

'Oklopnjača Potemkin' uz glazbu Kraftwerka i Pet Shop Boys, a 'Metropolis' uz Adama Anta i Freddiea Mercurya. Nijemi film je opet in.

s.p. 09.05.2007 0 komentara

Nijemi film je opet u modi

Novi trend se širi svijetom filma, trend gledanja nijemih filmova koji su u modernom vremenu kompjutera, interneta i dolby surrounda bili već zaboravljeni. No, nakon uspješnih restauracija oni danas izgledaju bolje nego ikad, istrošene kopije sada su digitalno obrađene i ponuđene publici na kućno gledanje.

I razni multimedijalni umjetnici otkrivaju ljepotu starih filmova, koji su se nakon izuma zvučnog filma prikazivali uglavnom po muzejima i televizijskim retrospektivama, uz rekonstruiranu zvučnu podlogu. No, nijemi film, kojeg mnogi nazivaju 'poezijom slike u pokretu', bio je nijem samo na traci, a izvorne projekcije bile su pune glazbe koja se izvodila uživo. Tako se i sada projekcije na raznim filmskim festivalima održavaju u izvornom ugođaju, uz barem jedan klasični klavir, ili kad to budžet dozvoli, uz simfonijski orkestar, te brojne pjevače koji izvode stare, ali i nove soundtracke.

Naime,brojne glazbene grupe po cijelom svijetu iznova se nadahnjuju klasičnim nijemim filmovima pa za posebne projekcije skladaju i izvode glazbu koja unosi dodatni ugođaj filmu. Tako je i 'Metropolis' bio ponovno pušten u kina uz novu glazbenu kulisu, rock glazbu koju su izvodili Adam Ant, Pat Benatar i Freddie Mercury,a za 'Oklopnjaču Potemkin' glazbu su radile legende elektroničke glazbe Kraftwerk i Pet Shop Boys.


Oklopnjača Potemkin

U takvim izvedbama sve više se brišu granice između različitih umjetničkih vrsta, mnogi eksperimentiraju i s nijemim filmom u teatru. Kazališna družina 'Silent Theatre Company' iz Chicaga izvodi djela Franka Wedekinda uz projekciju kultnog nijemog filma  'Pandora's Box',u kojem glumi senzualna Louise Brooks. Tako iznova predočavaju erotičnu atmosferu drame s početka prošlog stoljeća, a izbjegavaju da  engleski prijevod pomalo arhaične njemačke drame izgleda neprirodno i izvještačeno. Glumci u crno-bijeloj odjeći, u srebrnoj šminci i uz minimum dijaloga, dočaravaju ugođaj oživljenog nijemog filma, a reakcije na ovu izvedbu su više nego povoljne.


Pandora's Box

Još neki moderni autori istražuju vezu između teatra, glazbe i filma, Kanađanim Guy Maddin tako izvodi performance 'Brand Upon the Brain!' Osim što pušta projekciju  autobiografskog nijemog filma, Maddin opet uz slike koristi i efektnu glazbu. Za svoj projekt okružio se raznim poznatim umjetnicima,od kultnog glazbenika Loua Reeda, pa do upečatljivog glumca Elija Wallacha. Oni mu služe uglavnom kao naratori koji publiku vode u svijet slika i glazbe, a kada mu zatreba karizmatično lice,tu je i njegova osobna prijateljica Isabella Rossellini. Na sceni se čak pojavljuje i poznata glazbenica-performerica Laurie Anderson, pa ne čudi da je nastup vrlo uspješan, te da projekt nakon izvedbi na festivalima u Torontu, New Yorku i Berlinu, kreće i na turneju po Americi.


'Brand Upon the Brain!'

Dakle, trend nije ograničen samo na eksperimentalne umjetnike i akademsku publiku. Svake godine se od San Francisco do Australije održavaju razni festivali nijemog filma koji su puni gledatelja. Samo u Parizu se na ovogodišnjem nijemom filmskom festivalu na otvorenom, 'Retour de Flamma', očekuje dolazak više od deset tisuća ljudi.

Ako bi ste u nijemim filmovima željeli uživati i na domaćem platnu, nemate baš na izbor festivale, ali zato pratiti programe Filmskog centra u koji svako malo stigne nova, pardon stara filmska poslastica bez zvuka.

Komentari

Nema komentara.