Master Menzel na Libertasu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Master Menzel na Libertasu

Master Menzel na Libertasu

3. Libertas Film Festival zbivat će se  ove godine u Dubrovniku od 29.06. do 04.07. Još skrivaju filmove, ali ne i nagrade. Master ide Jiøí Menzelu.

filmski.net 03.05.2007 0 komentara

Master Menzel na Libertasu

Dubrovačka filmska fešta, polako kuha svoje treće izdanje. Što će na njemu biti prikazano još se ne zna, no sigurno je da će ga u tradiciji prethodnih godina pohoditi barem jedna svjetska filmska faca.

Nakon programskog direktora Sundance Film Festivala Trevora Grotha, američkog producenta Michaela Ohovena, portugalske producentice Maria Joao Signha, te glumaca Owena Wilsona i Woody Harrelsona, ove je godine izbor je pao redovitog hrvatskog gosta, živućeg češkog klasika Jiøí Menzela.

On će u Dubrovnik stići ne bi li osobno preuzeo lani ustanovljenu posebnu nagradu ‘Master’ koju Libertas dodjeljuje kao priznanje za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, a čiji je prvi dobitnik bio domaći - Relja Bašić.

Jiøí Menzel jedan je od najpoznatijih čeških redatelja, a uz filmsku bavio se i kazališnom režijom te glumom. Rođen je u Pragu 1938. godine, a diplomirao je režiju na Praškoj filmskoj školi FAMU (1958. - 1962.), zajedno s filmašima čija je generacija kasnije nazvana ‘novim valom češke kinematografije’.  U njegove najpoznatije filmske projekte ubrajaju se filmovi ‘Strogo kontrolirani vlakovi’ za koje je nagrađen Oscarom, ‘Selo moje malo’, ‘Striženo-košeno’ i mnogi drugi… najfriškiji mu je uradak ekranizacija romana Bogumila Hrabala 'Služio sam engleskog kralja', a s kojim je konkurirao na ovogodišnjem Berlinaleu.

U Hrvatskoj je Menzel je režirao u kazalištu i to 6 puta,  od čega 3 u zagrebačkoj Komediji (Buba u uhu, Nemoćnik u pameti, Budala za večeru).

Komentari

Nema komentara.