5. Queer u znaku balkanskih nastranosti - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      5. Queer u znaku balkanskih nastranosti

5. Queer u znaku balkanskih nastranosti

Polimac, gay motivi ex-Yu kinematografije, te razne celuloidne opačine: od 'Queer Almire' i 'Mramornog dupeta' do 'Bubašintera'.

p.h. 26.04.2007 0 komentara

5. Queer u znaku balkanskih nastranosti

Peti Queer Zagreb festival održat će se od 7. do 12. svibnja 2007. godine. Uz gostovanje francuske koreografske zvijezde Jeromea Bela, ove je godine tematska odrednica festivala 'balkanski queer' te otuda 'nastrani', kažu organizatori. Filmska je porcija 5. Queer Zagreba posvećena, kao i istoimeno predavanje Nenada Polimca - Gay motivima u kinematografiji bivše Jugoslavije i u regiji.

Cvjetovi s Yu i ex Yu margina uključuju i Sedlarov kammerspiel 'Sjećanja na Georgiju' s Almirom Osmanović i Borisom Miholjevićem u naslovnim rolama - časne sestre i transvestita, te Božidarom Alićem u ulozi dra Polimca, Žilnikovo kultno 'Dupe od mramora', film na temu balkanske transrodnosti s antiratnom porukom ovjenčan Teddyem na Berlinaleu 1995 godine, te još 4 vruća naslova koja provjerite u nastavku teksta. Prebogatu porciju kazališnog queerenja izvidite na Teatru.hr, a književno predstavljanje – romana 'Staklenac' Uroša Filipovića beogradskog preteče domaćeg nam 'Berlinskog ručnika' – na Booksinoj adresi, ili pak za sve konzultirajte službene stranice festivala.

Ulaznice su u pretprodaji na festivalskoj blagajni od danas (26. travnja 2007.) u prostorijama Cirkuskog informacijskog centra, Preradovićeva 34, radnim danom od 14.00 – 20.00 sati, subotom i nedjeljom od 10.00 – 14.00 h, ili, kao i uvijek u zadnji čas – u Tuškancu po cijeni od 10 kuna. Sitne pogodnosti ove godine uključuju: Studentima sconto od 50%, 3+1 karta gratis, za sve kupnje iznad 150 – besplatni lubrikant. Filmovi se vrte na adresi Tuškanac 1 prema sljedećem planu i programu.

SRIJEDA, 09.05.

17.00 Bubašinter, r. Milan Jelić (Film Danas, Beograd), 1971.
Na užas svoga oca (legendarni Bata Stojković), mladić (Dragan Radulović) nikako da profunkcionira kao 'normalan' muškarac. Metaforična gay situacija. Scenarist Ljubiša Kozomara prvi sustavno uvodi gay motive u kinematografiju bivše Jugoslavije ('Buđenje pacova', 'Vrane'). Debitantski rad Milana Jelića, čiji kasniji filmovi obiluju homoerotskim situacijama.
19.00 Predavanje: Gay motivi u kinematografiji bivše Jugoslavije i u regiji by Nenad Polimac
21.00 Ćao, inspektore, r. Zoran Čalić (TRZ Film i ton, Beograd), 1985.
Uz 'Špijuna na štiklama' Milana Jelića, glavni predstavnik 'cross-dressing' komedija. Radni naslov filma bio je 'Operacija Vazelin'. Policijski inspektor u malom mjestu (Bata Živojinović) nadmudruje se sa opasnom bandom homoseksualaca.

ČETVRTAK 10. 05.

15.00 'Diši duboko', r. Dragan Marinković (Pro Vision), 2004.
Studentica (Ana Franić) se zaljubljuje u sestru svog dečka (Jadranka Ðokić). Solidan film o gay vezi, puno bolji nego razvikani rumunjski film 'Bolestan od ljubavi', ali ne tako dobar kao 'Fine mrtve djevojke'. Roditelje glavne junakinje glume Mira Furlan i Bogdan Diklić.
17.00 Dupe od mramora', r. Želimir Žilnik (Radio B 92, Želimir Žilnik), 1995.
Transvestiti, homoseksualci i narkomani u tranzicijskom kaosu začinjenim ratom na Balkanu. Fascinantan film realiziran sa ekipom neprofesionalnih glumaca.
19.00 Sjećanje na Georgiju, r. Jakov Sedlar (Capistrano Film/Orlando Film/Studio Guberović), 2002.
Transvestit u u krizi pomaže časna sestra koja baš nije ono za što se izdaje. Kammerspiel s Borisom Miholjevićem i Almirom Osmanović, kultni film par excellence.
21.00 Buđenje iz mrtvih, r. Miša Radivojević (Testament film), 2005.
Poput ranijih Radivojevićevih filmova ('Bube u glavi', 'Dečko koji obećava', 'Čavka'), i ovaj se bavi gay motivima uzgredno.

Komentari

Nema komentara.