Gay mučenik i čudovišta iz ormara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Gay mučenik i čudovišta iz ormara

Gay mučenik i čudovišta iz ormara

Storije o tragičnoj smrti Harveya Milka, prvog gaya na poziciji u Americi prihvatili su se Bryan Singer i Gus Van Sant. Koji li će prvi iz ormara.

filmski.net 13.04.2007 0 komentara

Gay mučenik i čudovišta iz ormara

Bryan Singer ('Privedite osumnjičene') i Gus Van Sant u velikoj su utrci oko ufilmljenja života i smrti aktivista i ikone gay pokreta Harveya Milka (1930.-1978.), prvog 'outanog' homoseksualca na važnoj državnoj poziciji u SAD-u, onoj načelnika San Francisca koji je doživio tragičnu sudbinu – ubijen je zbog političke svađe, zajedno s tadašnjim gradonačelnikom Georgem Mosconeom.
 
Krajem 70-ih, jedan od konzervaca iz odbora načelnika, Dan White, bivši policajac i zadrti protivnik Milka dao je ostavku. Njegov je odlazak značio da bi na njegovo mjesto mogao zasjesti načelnik liberalnijih nazora i oformiti snažnu pro-gay jedinicu u odboru. Konzervativci su potom uvjerili Whitea da povuče ostavku i nagovori Mosconea da ponovno imenuje Whitea. Moscone je isprva prihvatio, no Milk je lobirao da ovog ne vrati na funkciju. 27.11. 1978., u Gradskoj vijećnici San Francisca, Daniel White je prvo ustrijelio Mosconea, a zatim produžio do Milkovog ureda i ustrijelio i njega.

Najzanimljiviji dio cijelog događaja bilo je suđenje. Whiteu je priznata smanjena ubrojivost, prilikom izbora porotnika birani su isključivo homofobi, a službeni psiholog je ubojstvo pripisao depresiji uzrokovanoj prevelikom količinom junk fooda kojom se White hranio. Na kraju je za dvostruko ubojstvo dobio tek sedam godina i osam mjeseci zatvora. Nakon presude, brojna SF gay zajednica se okupila na prosvjedima White Night Riots u kojima su aktivisti i pro gay građani mirno uz svijeće protestirali protiv nepravde.


govor Harveya Milka

Milk je, osjećajući da bi na njega mogao biti izvršen atentat snimio i nekoliko audio kaseta s posmrtnim govorima, u slučaju da se to stvarno i dogodi – a poznata je njegova fraza s jednog od zapisa- ‘If a bullet should enter my brain, let that bullet destroy every closet door.’ Ako metak probije moj mozak, neka taj metak uništi sva vrata od ormara (izaći iz ormara = izjasniti se javno kao homoseksualac). Harvey Milk je nakon svega ušao u legendu, postao prvi gay mučenik, prava ikona i sinonim za borbu za prava homoseksualaca koji danas u San Franciscu imaju i svoj službeni kvart - Castro. Milkova rečenica odzvanja ovih dana i u vijestima jer je u magazinu Out objavljen popis 50 najmoćnijih gay Amerikanaca, a među njima se našla i dugogodišnja okorijela ormaruša Jodi Foster.

Ime Bryana Singera i službenog mu scenarista Christophera McQuarrieja nedavno je pridruženo filmu 'Mayor Of Castro Street' koji je službeno u razvojnoj fazi Warnerovog laboratorija već nekih 15 godina. To ne bi bilo nimalo problematično, da se sličnog scenarija, po drugom književnom predlošku, onom Dustina Lance Blacka, nije prihvatila druga redateljska veličina - Gus Van Sant.

Nema mjesta za dva filma na istu temu u isto vrijeme, kaže novinar Varietya, referirajući se na uspjeh 'Capotea' s Philipom Seymourom Hoffmanom i veliki flop filma na istu temu - 'Infamous' sa Sandrom Bullock i Danielom Craigom. No, sudeći prema veličini legende i i danas vrlo aktualnoj problematici, možda će mjesta ipak biti.

Komentari

Nema komentara.