Houellebecq i Beigbeder - svaki u svom filmu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Houellebecq i Beigbeder - svaki u svom filmu

Houellebecq i Beigbeder - svaki u svom filmu

Michel Houellebecq režira svoj prvi film prema vlastitoj knjizi 'Mogućnost otoka', a Beigbederovih 129.90 uskoro izlazi iz radionice Jana Kounena.

p.h. 13.03.2007 0 komentara

Houellebecq i Beigbeder - svaki u svom filmu

Gostujući prošle godine u zagrebačkoj Booksi, tzv. enfant terrible francuske književnosti, Michel Houellebecq je auditoriju otkrio kako bi volio na filmskom platnu u budućnosti vidjeti svoj najnoviji roman 'Mogućnost otoka', prema vlastitom scenariju. Ime potencijalnog redatelja tada nije otkrio, a sad se zna i zašto. U redateljski će stolac ovaj put sjesti sam, javlja Guardian.

U 'Mogućnosti otoka' Houellebecq predstavlja novog junaka, 47-godišnjeg islamofobnog stand up komičara Daniela. Unatoč popularnosti koju uživa, Daniel mrzi i sebe i svoju publiku, a tjelesno propadanje i gubitak seksualne potencije odvlače ga u new age sektu na otoku Lanzarote. Postoji i paralelna priča koju pripovijeda Danielov potomak iz budućnosti, Daniel 24, pripadnik neohumane vrste koja nema potrebe za ljubavlju i seksom jer se reproducira replikacijom. Ulogu Daniela novopečeni je redatelj povjerio francuskom glumcu Benoitu Magimelu, a snimanje počinje za mjesec dana u Francuskoj, Španjolskoj i na Kanarima.

U isto vrijeme '99 franaka' iliti '129.90', kako se zvalo u Hrvatskoj dosta prodavano izdanje romana francuskog pisca Frederica Beigbedera ufilmljuje se u redateljskoj radionici Jana Kounena, nizozemsko-francuskog redatelja koji se još oporavlja od velikog komercijalnog neuspjeha filma 'Blueberry' s Vincentom Casselom i Juliette Lewis..


99 Francs, r. Jan Kounen

Scenarij je, prema Beigbederu, napisao sam Kounen uz pomoć scenarističkog tandema Nicolas & Bruno, a ako je suditi po onom što se vidi iz trailera, scenarij ne odudara od književnog predloška. Junak Octave je i u filmu beskrupulozni cinični marketinški stručnjak i manipulator s 'Ja sam tip koji vam prodaje govna' stavom, uvodne su scene postavljene u dućan tipa popularnog francuskog lanca Monoprix i seta sa snimanja reklame u nekoj od egzotičnih lokacija za koje je Kounen početkom godine potegao do Venezuele. U naslovnoj je ulozi Jean Dujardin ('Brice de Nice') koji izgleda kao upeglana verzija Beigbedera.

Komentari

Nema komentara.